На фото: Анджей Дуда. Джерело: Офіс президента України

Президента Польщі Дуду судитимуть через невдале висловлювання про поляків

Президент Польщі Анджей Дуда постане перед судом через справу, що пов'язана із заявою глави держави про глядачів фільму Агнешки Голланд "Зелений кордон". За даними Центру моніторингу расистської та ксенофобської поведінки, президент "образив громадян своєї країни". 

Про це повідомляє Fakt

Кінострічка розповідає історію про біженців з Близького Сходу та Африки, які намагаються потрапити в Євросоюз через білоруський та польський кордони. Режисерка Агнешка Голланд показала, як білоруська пропаганда заманює мігрантів до кордону для нібито легкого переходу в ЄС.

Анджей Дуда, коментуючи фільм, вжив невдале висловлювання про глядачів кінострічки, нібито називаючи їх свинями.

"Той факт, що пані Голланд таким чином показує польських службовців, які виконують свою роботу для польського суспільства, для безпеки всіх нас, безпеки Польщі, то я не дивуюсь, що офіцери прикордонної служби, які подивилися цей фільм, використовували гасло "Тільки свині сидять в кінотеатрі", — сказав Дуда.

Польський лідер згодом пояснив, що це були не його слова, а цитата. Дуда також послався на "закон про цитування".

Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки переконаний, що Дуда образив громадян власної держави. Як зазначає організація, перше слухання у справі президента Польщі пройде 24 жовтня 2025 року у Варшаві.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда висловив сподівання, що до кінця його президентського терміну між Варшавою та Києвом у питанні щодо "волинської трагедії" буде здійснено прорив. Зокрема, він не має бажання досягати цих цілей шляхом безцеремонного шантажу, який, за його словами, "не принесе хороших результатів".

Нагадаємо, нещодавно міністр закордонних справ Польщі 2018-2020 років Яцек Чапутович назвав нинішню політику уряду Дональда Туска щодо України "політикою гієни". Він розкритикував такі підходи теперішньої влади Польщі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Світ, 29.09.2024 17:56