Фото: "Укрінформ"

Прибутки від заморожених активів Росії: в Офісі президента розповіли, куди спрямують кошти

Прибутки від заморожених російських активів Україна, найімовірніше, спрямує до бюджету, або на відбудову країни.

Про це заявив радник керівника Офісу президента Владислав Власюк в ефірі телемарафону.

Посадовець зауважив, що ці кошти навряд чи будуть спрямовані на закупівлю зброї для Сил оборони України.

"Прибутки від розміщених активів, це сім-вісім мільярдів доларів на рік в Європейській зоні, які Росія генерує з розміщених в Європейському союзі коштів, я думаю, реалістично говорити, що ці кошти будуть використовуватися або на пряму допомогу бюджету, або на відбудову. Але навряд чи на зброю. Втім ця пропозиція теж розглядається", — розповів він.

Крім того, за словами Власюка, ще одним важливим питанням на сьогодні є конфіскація основної суми суверенних активів Росії, які були заморожені. Зокрема, йдеться про понад 300 мільярдів доларів. Очікується, що зрушення у цьому питанні будуть після найближчого саміту G7.

"Тут є різні позиції різних держав. Останні пів року ми так відчуваємо, що лідерство взяли США за цей трек. Деякі країни, особливо країни Глобального Півдня, висловлюють певні застереження з приводу конфіскації суверенних активів, мовляв, це призведе до ще більшої кризи у відносинах з Росією", — пояснив Власюк.

Раніше Bloomberg повідомляв, що адміністрація Байдена наполягає, аби союзники з G7 повністю конфіскували заморожені активи, та хоче побачити прогрес у цьому питанні до саміту лідерів у червні. Але декілька європейських країн, включно з Німеччиною та Францією, а також Європейський центральний банк мають дещо іншу думку.

Згідно з пропозицією ЄС, частка доходів, отриманих після 15 лютого, яку ще не визначено, перераховуватиметься до Євросоюзу кожні два роки до скасування санкцій. Кошти спершу надійдуть у Європейський фонд миру — механізм блоку для відшкодування зброї, наданої Києву — та на фінансування України бюджетом Європейського Союзу.

Нагадаємо, в Європейському Союзі працюють над механізмом використання заморожених активів РФ для відшкодування збитків, які держава-агресор завдала Україні. Наразі в європейських країнах заморожено понад 240 мільярдів євро державних та приватних активів Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.04.2024 15:50