Фото: Pixabay

Скільки країни ЄС заморозили російських активів: заява єврокомісара

В Європейському Союзі працюють над механізмом використання заморожених активів РФ для відшкодування збитків, які держава-агресор завдала Україні. Наразі в європейських країнах заморожено понад 240 мільярдів євро державних та приватних активів Росії.

Про це повідомив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерса під час виступу на конференції "Відновлення справедливості для України" у Гаазі.

Дідьє Рейндреса зазначає, що Євросоюз продовжує роботу над тим, щоб заморожені російські активи були направлені на відшкодування збитків Україні. Він додав, що дискусії з цього питання тривають, зокрема, як щодо приватних, так і державних активів РФ.

За його словами, він очікує, що буде швидко ухвалене рішення про використання надходжень від знерухомлених російських активів. Йдеться про два або три мільярди євро на рік. Рейндреса додає, що в країнах Європи заморожено 37 мільярда євро приватних активів росіян та близько 200-208 мільярда євро державних активів Росії.

У четвер, 2 квітня, очільник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що у Гаазі почала працювати система відшкодувань збитків, яких зазнали громадяни України від вторгнення Росії.

Зазначається, що в основному увага приділятиметься тим позовам, які стосуватимуться пошкодження або ж знищення житлової нерухомості під час війни. Загалом очікується, що в цій категорії надійде від 300 тисяч до 600 тисяч заяв. 

Нагадаємо, у лютому Дмитро Кулеба розповів, на які цілі можна витратити заморожені активи РФ. Як він запевнив, ці кошти можуть перекрити значну частину витрат на відновлення та оборону України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.04.2024 11:25