Фото: Pixabay

Україна може отримати до $280 млрд із заморожених активів Росії: у яких країнах найбільше коштів

Заступниця голови Офісу президента Ірина Мудра заявила, що Україна може претендувати на 280 мільярда доларів російських активів, які заморожені у різних країнах світу. Більша частина цих коштів перебуває у країнах Європейського Союзу.

Про це вона сказала в інтерв'ю "РБК-Україна". 

Значна частина заморожених російських активів перебуває у Бельгії у депозитарії Euroclear, але в Європі ще не готові конфіскувати ці активи.

"Можливо, йдеться про 255 мільярдів євро або 280 мільярдів доларів. Саме на подібну суму Україна може претендувати", — каже Мудра. 

За неофіційною інформацією, у Сполучених Штатах Америки перебуває до п'яти-восьми мільярдів доларів, а у країнах Євросоюзу — до 210 мільярдів доларів заморожених активів Росії. В Японії також перебуває велика частина заморожених активів Росії, а саме йдеться про 34 мільярди доларів.

"Цю суму заблоковано банком Японії відповідно до публікації від 1 березня 2022 року у виданні Nikkei, яке спеціалізується на бізнесі та фінансах", — додає вона.

За її словами, РФ вдалося вивести частину коштів, бо до повномасштабного вторгнення сума російських активів у різних країнах була значно більшою. 

"Сума поменшала на 50-70 мільярдів доларів. Відповідно ці гроші були виведені заздалегідь, до повномасштабного вторгнення", — сказала Мудра.

Раніше голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що лідери країн Євросоюзу відкрили шлях до залучення частини доходів від заморожених російських активів для фінансування військових потреб України.

"Ми можемо розраховувати на збір близько трьох мільярдів євро у 2024 році та аналогічні суми у наступні роки", — сказала Фон дер Ляєн.

Нагадаємо, 24 січня Комітет Сенату Сполучених Штатів Америки з міжнародних відносин підтримав законопроект, який допоможе країні конфіскувати російські активи та передати їх Києву для відновлення після руйнувань, спричинених повномасштабним вторгненням РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.04.2024 12:43