Андрій Демченко. Фото: "Медіацентр — Україна"

Прикордонники попередили про можливий наступ РФ на Сумщині та Харківщині: подробиці

Російська армія в будь-який момент може спробувати розширити плацдарми з активними зонами бойових дій. Ворог здатен на такий крок на території Харківщини та Сумщини навіть попри недостатню кількість сил.

Таку заяву в ефірі "Еспресо" зробив речник Державної прикордонної України Андрій Демченко. За його словами, наразі по Сумщині не фіксується активних дій ворога зі спробою заходу на територію України. 

"Ми не бачимо, що по той бік кордону в противника є достатньо сил для цього. Армія РФ не має результатів, які ставила перед собою у Харківській області, зокрема в напрямку Липців та Вовчанська. Тому зараз саме туди вони спрямовують свої основні зусилля", — сказав Демченко.

Він попередив, що не можна виключати, що в будь-який момент, навіть попри недостатню кількість сил, російська армія спробує розширити якісь плацдарми з активними зонами бойових дій, в тому числі в межах Сумської області або інших напрямків по Харківщині. 

"Ми маємо бути готові до розвитку всяких ситуацій, відстежувати дії ворога, щоб цьому протидіяти", — йдеться у заяві Демченка.

Як зазначив речник ДПСУ, останнім часом по Харківському напрямку, зокрема у населеному пункті Сотницький Козачок, проявляли себе ворожі диверсійно-розвідувальні групи.

"Кілька ворожих ДРГ намагалися зайти туди, але з боями диверсанти були вибиті українськими захисниками. До цього, звісно, доклали руку й прикордонники, які знаходяться на цьому напрямку. Також застосовувалися усі необхідні більш потужні засоби, щоб наносити ураження ворогу, зокрема і на підступах до нашого кордону. Ми залучаємо протидиверсійні резерви, щоб не дозволити ворогу просунутися вглиб території нашої держави, десь закріпитися в очікуванні до подальших дій", — заявив Демченко.

Водночас активність російських ДРГ на Сумщині, особливо зараз, дещо зменшилась.

"Звісно, ворог намагається проводити диверсійні дії, але їхня активність значно менша. Скоріш за все, противник може використовувати ці групи на тих напрямках, які вважає більш доцільними. Якщо говорити про Сумщину, — усі підрозділи складових Сил оборони роблять усе необхідне, щоб упереджувати дії ДРГ зі спробою заходу на територію України", — резюмував Андрій Демченко.

Диверсійна діяльність ворога

За даними Генштабу, станом на 2 липня на кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території РФ, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія вже втратила понад 545 тисяч своїх військових. За 1 липня ця цифра зросла приблизно на 1 280 мертвих окупантів. Окрім того, рашисти втратили на полі бою велику кількість техніки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.07.2024 10:59