Російський літак у Пхеньяні. Джерело: УНІАН

Прилетів у КНДР за зброєю? Таємничий російський літак приземлився у Пхеньяні

Російський військовий елітний літак приземлився в Пхеньяні цього тижня. Це сталося через декілька днів після того, як північнокорейський лідер Кім Чен Ин здійснив поїздку в Росію до Путіна на переговори, які, ймовірно, стосувалися постачань зброї.

На таку версію натякнули в матеріалі Bloomberg.

Дані відстеження FlightRadar24 показали, що Іл-62М ВПС Росії вилетів із Москви до Пхеньяну та прибув у вівторок вранці. Бортовий номер літака вказує на те, що це той самий літак, який Росія відправила до Північної Кореї в серпні через декілька днів після того, як міністр оборони Сергій Шойгу вирушав до Пхеньяна, де Кім Чен Ин показав йому озброєння.

Спеціалізована служба NK News, яка помітила прибуття літака, заявила, що тиша навколо польоту може вказувати на те, що на борту були військові чиновники для переговорів про надання зброї чи технологій.

Північна Корея практично не мала міжнародного повітряного сполучення з того часу, як вона закрила свої кордони на початку пандемії на початку 2020 року. Прибуття до Москви двох рейсів менш ніж за два місяці підкреслює співпрацю між двома країнами, які зблизилися, оскільки США та їхні партнери намагалися ізолювати їх за допомогою міжнародних санкцій.

Цього місяця Кім Чен Ин провів близько тижня в Росії, де провів зустріч із Володимиром Путіним у російському космодромі "Восточный". Він отримав від президента РФ обіцянку надати допомогу у створенні супутників та їхньому запуску на російських ракетах.

США протягом декількох місяців звинувачували Кім Чен Ина в постачанні зброї та боєприпасів для допомоги Путіну у війні проти України, а прес-секретар Пентагона заявила, що звернення Кремля за допомогою до Північної Кореї є ознакою розпачу.

США додали, що хоча така зброя, як артилерійські снаряди та ракети, допоможе Росії, вона навряд чи змінить ситуацію на полі бою. Продажі можуть також забезпечити Північній Кореї новий потік доходів для економіки, ізольованій від більшої частини світової торгівлі. Під час візиту до Росії Кім відвідав військові об'єкти, зокрема заводи з виробництва винищувачів.

"Росія відчайдушно намагається знайти обладнання, матеріали та технології для своєї агресії проти України, а КНДР, шукає допомоги для зміцнення та просування своїх власних ракетних програм", — заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Північна Корея, можливо, розглядає можливість надання технологій матеріалів подвійного призначення, які можна було б доставляти під виглядом допомоги її цивільним космічним і ядерним програмам відповідно до міжнародних норм. Але ці предмети також можна використати для розширення можливостей Північної Кореї щодо створення ракет та ядерних бомб — порушуючи резолюції Ради Безпеки ООН.

Наступний офіційний візит між двома країнами очікується у жовтні, коли міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров відвідає Пхеньян.

"У якій мірі Росія готова обійти резолюції Ради Безпеки ООН - це ще одне велике питання. Публічна демонстрація Росією та Північною Кореєю своєї готовності зміцнювати військові зв'язки, зокрема, наводить на думку, що найближчим часом на нас чекає щось більше, і не обов'язково все це відбуватиметься за зачиненими дверима", — сказав Джеу Шин, аналітик Open Nuclear Network.

Нагадаємо, що парламент КНДР схвалив зміни до конституції. Місцеві законодавці внесли в текст основного закону згадку про ядерний статус держави. Кім Чен Ин наголосив, що "політиці КНДР зі створення ядерної зброї надано постійний статус основним законом, із яким нікому не дозволено загравати".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.09.2023 13:43