Фото: "Дзеркало тижня"

Призначення субсидії в Україні: хто може оформити та які документи потрібно

Попри російську агресію держава продовжує підтримувати громадян, які цього найбільше потребують. Зокрема, українці можуть скористатися програмою житлових субсидій.

У Мінсоцполітики розповіли хто може оформити субсидію та які документи потрібні для отримання державної допомоги.

Хто може оформити субсидію?

Субсидія надається особам зі складу домогосподарства, якщо вони сплачують за комунальні послуги більше, ніж визначений для них обов’язковий платіж, який розраховується індивідуально для кожного домогосподарства і залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу. Також мають значення майновий стан домогосподарства та норми споживання. Адже за електроенергію, спожиту понад встановлений норматив, родина сплачуватиме за власний кошт. 

Оформити житлову субсидію може:

  • одна з осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні;
  • людина, яка орендує житло на підставі договору оренди;
  • внутрішньо переміщена особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні, навіть без укладення договору оренди. У такому випадку до заяви додаються документи, що підтверджують проживання за адресою домогосподарства (наприклад, довідка ВПО);
  • неповнолітня дитина, яка залишилася без батьківської опіки або недієздатна особа працездатного віку, над якою встановлено опіку (за заявою опікуна чи піклувальника);
  • індивідуальний забудовник, якщо будинок не прийнятий в експлуатацію, але плата за житлово-комунальні послуги вже нараховується. У цьому разі до заяви потрібно додати документи, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства.

Куди звернутись для оформлення субсидії?

Наразі діє спрощений механізм звернення за житловою субсидією, без збирання довідок і витрачання часу на заповнення декларації. Заявник може подати спрощене звернення, а заяву і декларацію оформить Пенсійний фонд України на підставі інформації, яка наявна з офіційних реєстрах.

Подати спрощене звернення для призначення субсидії можна:

  • поштою або особисто в одному з сервісних центрів Пенсійного фонду України (ПФУ);
  • через портал електронних послуг (обрати опцію "Заява на житлову субсидію чи пільгу") або мобільний додаток ПФУ;
  • через портал "Дія" (ввівши у пошуку "Заява на субсидію");
  • у центрах надання адміністративних послуг;
  • через уповноважених осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

Які документи потрібні для оформлення субсидії?

Для заповнення заяви треба мати кваліфікований електронний підпис (КЕП), який можна отримати в будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів. Також для оформлення субсидії необхідно вказати наступну інформацію:

  • відомості про членів родини, котрі проживають у приміщенні;
  • адреса проживання, за якою мають нараховувати субсидію;
  • тип субсидії (житлово-комунальні послуги чи тверде паливо);
  • реквізити рахунку у форматі ІВАN, на який мають зараховуватись субсидії у разі призначення.

Як розраховується розмір субсидії?

Розмір субсидії — це різниця між вартістю всіх комунальних послуг з урахуванням соціального нормативу та розміром обов’язкового платежу. Щоб визначити обов’язковий платіж, треба середньомісячний сукупний дохід домогосподарства помножити на обов’язковий відсоток платежу. 

Обов’язковий відсоток платежу також обчислюється за формулою. Для цього середньомісячний сукупний дохід ділять на кількість членів родини та визначають дохід на одну особу. Потім його ділять на розмір прожиткового мінімуму (з 1 січня 2024 року він становить 2920 гривень). Результат ділиться на два (базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії), а потім множиться на 15% (базова норма плати за послуги). 

Варто зазначити, що в Україні більшість субсидій та пільг на неопалювальний період призначають автоматично. Проте є категорії споживачів, яким потрібно звернутися у відповідні органи та поновити документи.

Нагадаємо, перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак заявила, що під час підвищення тарифів на електроенергію, держава знайде гроші на субсидії для всіх родин, які потребують допомоги в оплаті житлово-комунальних послуг.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.06.2024 17:00