Колаж: Букви

Прокурор Гааги повідомив, скільки діятиме ордер на арешт Путіна

Ордери на арешт російського диктатора Володимира Путіна й уповноваженої з прав дитини в Росії Марії Львової-Бєлової діятимуть до кінця їх життя, допоки вони не постануть перед судом.

Про це повідомляє ВВС із посиланням на прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана.

Відзначимо, вищезазначені ордери на арешт видані за поданими прокуратурою клопотаннями 22 лютого 2023 року. Спочатку суд розглядав можливість збереження в таємниці ордерів на арешт, але вирішив оприлюднити їх, щоб спробувати зупинити подальші злочини.

"Путін залишатиметься ймовірним злочинцем, доки він не постане перед судом або не буде переданий до суду та виправданий. Це здається вкрай малоймовірним, тому він залишатиметься злочинцем до кінця свого життя", — сказав прокурор. 

Що відомо про рішення суду в Гаазі

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт диктатора Володимира Путіна та уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Раніше очільник Офісу генпрокурора України Андрій Костін заявив, що російський президент Володимир Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину — незаконної депортації та переміщення українських дітей. Тепер Путіна мають заарештувати за межами Росії та передати до міжнародного суду.

Також повідомлялось, що можливість перебувати в інших країнах світу для російського диктатора Володимира Путіна стала проблемною.

У Міністерстві зовнішніх справ Росії відреагували на видачу Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт Путіна. Для країни-агресора такі документи не мають жодного значення.

Південно-Африканська Республіка може бути першою, хто заарештує Путіна під час його запланованого візиту в серпні. ПАР ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду і зобов’язана видати ордер на арешт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Світ, 20.03.2023 13:41