Колаж: "Букви"

Проти Путіна буде створено спецтрибунал: єврокомісар озвучив терміни

З великою ймовірністю до кінця 2024 року буде створено спеціальний трибунал для російського диктатора Володимира Путіна та владної верхівки держави-агресора. Нідерланди запропонували провести спецтрибунал у Гаазі.

Про це повідомив єврокомісар з юстиції Дідьє Рейндерс, пише DW. 

За його словами, натепер розглядається два можливих варіанти щодо трибуналу. Перший варіант — це міжнародний трибунал на основі багатосторонньої угоди. Другий варіант — це спрощене рішення, яке базується на основі двосторонньої угоди між Україною та Радою Європи.

"Крім того, у Євросоюзі було створено нову систему передачі судочинства. Так, якщо в Україні триває кримінальний процес, зокрема щодо злочину агресії, то його можна перенести до такого спецтрибуналу", — каже Рейндерс.

У DW додають, що Нідерланди запропонували провести спецтрибунал у себе, що учасники конференції "Відновлення справедливості для України", яка пройшла у Гаазі у вівторок, 2 квітня, також підтримали. Це було б логічно, адже Гаагу з її судами називають столицею світового правосуддя, а найважливіше, що саме там працює Міжнародний центр розслідування злочинів агресії проти України, який межує з Євроюстом та Міжнародним кримінальним судом, який розслідує інші злочини, які були скоєні державою-агресором.

У виданні зазначають, що за підсумками конференції "Відновлення справедливості для України", яка відбулася в Гаазі, представники 44 держав підтримали ідею створення спецтрибуналу для Росії за злочини, які держава-агресор скоїла проти України. 

Нагадаємо, що у березні прем'єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив з очільником МЗС Великої Британії конфіскацію російських активівСторони порушили питання створення спеціальної міжнародної групи за участі України, яка напрацює юридичні шляхи, необхідні для конфіскації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.04.2024 01:46