Фото: росЗМІ

Путін через вихід із "зернової угоди" намагається посіяти розбіжності між Україною та НАТО, — ISW

Путін продовжує намагання посіяти розбіжності всередині НАТО та між Україною та Альянсом. Його риторика спрямована на підтримку ініціативи Кремля з чорноморської "зернової ініціативи" та підрив довгострокової підтримки України Заходом.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Риторика Путіна значною мірою спиралася на історичні паралелі, покликані викликати страх і недовіру між європейськими країнами та Сполученими Штатами, а також між Україною та Польщею. Висловлювання російського диктатора узгоджуються з попередньою риторикою високопосадовців, спрямованої на те, щоб посіяти недовіру між Україною та її союзниками, підірвати поточну допомогу Заходу Україні в галузі безпеки та спонукати західні держави передчасно підштовхнути Україну до переговорів з Росією.

Нагадаємо, 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди".

Крім того, посольство Росії в Білорусі передало Україні ноту щодо "зернової угоди", в якій заявило, що вона має бути повністю припинена з 18 липня. У документі, зокрема, сказано, що РФ офіційно заперечує подальше продовження "зернового договору" після закінчення її терміну дії.

Додамо, 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.07.2023 06:07