Фото: росЗМІ

Путін готується укласти угоду з Кім Чен Ином про постачання снарядів, — CNN

Росія та Північна Корея "активно просуваються" у переговорах щодо потенційної збройової угоди. Країна-агресорка сподівається отримати від КНДР боєприпаси для різних типів систем озброєння, зокрема артилерії.

Про це повідомляє CNN з посиланням на заяву координатора Ради національної безпеки США Джона Кірбі.

"Ми, як і раніше, стурбовані тим, що КНДР продовжує розглядати питання про надання військової підтримки російським збройним силам в Україні, і у нас є нова інформація, якою ми можемо поділитися сьогодні, про те, що переговори щодо зброї між Росією та КНДР активно просуваються. Після цих переговорів обговорення на високому рівні може тривати найближчими місяцями", — сказав Кірбі.

За його словами, у разі укладення угоди Росія отримає від КНДР значну кількість і кілька типів боєприпасів, які російські військові планують використовувати в Україні. Він наголосив, що також може йтися про поставки Росії сировини, яка допоможе російській оборонно-промисловій базі. Якщо країни дійсно дійдуть згоди, Кірбі обіцяє негайну реакцію з боку США, зокрема у вигляді санкцій проти будь-яких організацій, які беруть участь у потенційній угоді.

Співпраця Росії та КНДР: що відомо

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу минулого місяця відвідував Північну Корею, де його прийняли з військовими почестями. Заявленою метою візиту була участь у святкуванні Пхеньяном 70-ї річниці закінчення Корейської війни, яке зазвичай відзначається масовими військовими парадами. Водночас військові аналітики пояснювали, що справжня мета візиту глави міноборони Росії була пов’язана із запитом Москви на північнокорейську зброю та боєприпаси. 

Після візиту Шойгу до Пхеньяна прибула друга делегація російських чиновників, щоб продовжити переговори щодо укладення військової угоди.

Паралельно російський та північнокорейський диктатори обмінялися листами, в яких наголосили на "необхідності зміцнення двосторонніх відносин".

Нагадаємо, на початку серпня Кірбі вже повідомляв, що росіяни планують отримувати від КНДР більше боєприпасів. Американська розвідка тоді встановила, що Росія вже намагалась укласти з Північною Кореєю угоду, яка означала б, що РФ надає КНДР продовольство та інші товари в обмін на боєприпаси.

Водночас Кім Чен Ин закликав військове керівництво країни готуватися до війни. Північна Корея планує збільшити виробництво зброї й розширення військових навчань. Військове керівництво країни обговорило плани контрзаходів "для стримування ворогів Північної Кореї". Щоправда, їхній перелік не озвучили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 31.08.2023 00:43