фото: офіційний сайт НАТО

Путін хотів вдарити "Кинджалами" по Майдану Незалежності: Київ врятував Patriot, — The Times

Російський диктатор Володимир Путін хотів помститись Києву за атаку двох дронів на Кремль у ніч проти 3 травня. Для реалізації плану 4 травня його військо намагалося атакувати ракетами "Кинджал" урядовий квартал в українській столиці.

Про це повідомило видання The Times, посилаючись на анонімного підполковника протиповітряної оборони Києва. За словами неназваного військового, Київ захистили системи ППО та ПРО Patriot. Журналісти не називають ім'я підполковника, бо його родичі перебувають на тимчасово окупованій росіянами території України.

За даними британського видання, глава Кремля Володимир Путін після того, як невідомі БпЛА долетіли до центру Москви та вдарили по даху, наказав помститися Україні й ударити ракетою в районі Майдану Незалежності.

Військовий також наголосив, що в ЗСУ є можливість прогнозувати, куди приблизно може поцілити балістична траекторія випущеної ворожої ракети.

"У нас є планшет для контролю ситуації в авіапросторі ("air situation tablet"), і коли відбувається пуск балістичної ракети, комп'ютер відразу її реєструє й малює зону, куди вона має уразити... Він вирахував ціль на основі траекторії. Система намалювала коло з центром над Майданом — цілили точно в урядовий квартал", — цитує видання військовослужбовця.

Варто відзначити, що 4 травня в Києві справді було оголошено повітряну тривогу. Вона тривала понад 3,5 години. Повітряні сили попереджали про ризик ракетного обстрілу. Однак у той день "нездоланні" російські "Кинджали" зупинила передана нашими партнерами система Patriot.

"У цей час навколо Києва в нас найпотужніша система ППО у світі та за всю історію. Це Patriots, Nasams, це німецькі Iris, С-300, це французькі Crotale. Росіяни зрозуміли, що битися головою об стіну там, де вона найтовстіша, безглуздо", — заявив підполковник.

Він наголосив, що лише у травні-червні в районі столиці було перехоплено 215 ракет і БпЛА ворога.

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк повідомляв, щоб захистити Україну від масованих ракетних та дронових атак, потрібно щонайменше 10-12 зенітних ракетних комплексів Patriot.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.08.2023 17:59