Володимир Путін у Пекіні. Джерело: Ng Han Guan

Путін спробував налякати патрулюванням МіГів із "Кинджалами" над Чорним морем: український авіаексперт висміяв заяву диктатора

Російський диктатор Володимир Путін доручив Повітряно-космічним силам на постійній основі патрулювати в нейтральній зоні повітряний простір над Чорним морем літаками, обладнаними системою "Кинджал". Однак авіаексперти вважають це банальним залякуванням, бо такі ракети не зможуть уразити цілі у Чорному морі.

Про патрулювання президент Росії заявив журналістам у Пекіні у середу, 18 жовтня.

"За моїм дорученням, розпочинається на постійній основі патрулювання в нейтральній зоні повітряного простору над Чорним морем. І наші літаки Міг-31 озброєні комплексами «Кинджал». Вони, як відомо, мають дальність понад тисячу кілометрів зі швидкістю 9 махів”, — сказав Путін.

Однак авіаційний експерт, колишній інженер із випробувань "Конструкторського бюро Антонов" Костянтин Криволап запевнив у коментарі для "РБК-Україна", що російські літаки МіГ-31К з ракетами "Кинджал" не зможуть уразити цілі у Чорному морі. Заяви російського диктатора Володимира Путіна про патрулювання — це залякування.

Експерт пояснив, що для виведення "Кинджалів" на траєкторію носій, тобто МіГ-31К, має розігнатися та запустити цю ракету. "Кинджал" набирає швидкість, залітає в стратосферу та вже звідти б'є по поверхні, тобто по цілі.

"Мінімальна дистанція від точки, в якій ухвалили рішення про запуск з МіГа "Кинджала", до цілі, яку він може уразити, складає декілька сотень кілометрів. За певними оцінками — близько 700 кілометрів. Тобто навіть за умови патрулювання винищувача з "Кинджалами" у Чорному морі він не зможе уразити ними будь-які цілі в цьому морі — надто мала зона", — пояснив він.

На думку Криволапа, російський диктатор своїми залякуваннями хотів вплинути на експорт України Чорним морем, щоби залякати екіпажі, які проривають російську блокаду.

"Найімовірніше, ця заява Путіна розрахована для компаній, які страхують судна, що ходять до українських портів, щоби вони або підвищували ставки, або відмовлялися страхувати кораблі. Також розрахунок може бути на те, аби залякати командирів цих суден, щоби вони вагалися, чи варто ходити Чорним морем", — додав він.

Нагадаємо, що президент Росії Володимир Путін і його китайський колега Сі Цзіньпін після виступу на третьому міжнародному форумі "Єдиний пояс, єдиний шлях" у середу, 18 жовтня, провели тривалі переговори. На них обговорили співпрацю та дали свою оцінку світовому порядку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.10.2023 15:16