Володимир Путін і Сі Цзіньпін. Джерело: ap

Форум у Китаї — як антитеза світовому порядку: Путін і Цзіньпін натякнули на створення своїх правил у міжнародній політиці

Президент Росії Володимир Путін і його китайський колега Сі Цзіньпін після виступу на третьому міжнародному форумі "Єдиний пояс, єдиний шлях" у середу, 18 жовтня, провели тривалі переговори. На них обговорили співпрацю та дали свою оцінку світовому порядку.

Про це промовив Bloomberg. Журналісти наголосили, що у своїй промові в Пекіні Сі Цзіньпін розкритикував односторонні санкції, геополітичне суперництво та блокову політику. Хоча він не назвав жодної країни, ці зауваження — явні посилання на політику США щодо Китаю в останні роки.

Путін, який виступав одразу після Сі Цзіньпіна, заявив про прагнення Росії побудувати альтернативний світопорядок.

"Росія та Китай, як і більшість країн світу, поділяють прагнення до рівноправної та взаємовигідної співпраці для досягнення універсального стійкого та довгострокового економічного прогресу, соціального добробуту за поваги до різноманітності цивілізацій і права кожної держави до власної моделі розвитку", — сказав російський диктатор.

За його словами, китайська ініціатива "Єдиний пояс, єдиний шлях" логічно вписується в "багатосторонні зусилля зі зміцнення творчої та конструктивної взаємодії".

Під час переговорів із Путіним китайський лідер сказав, що політична взаємодовіра між двома країнами продовжує поглиблюватися, а обсяг двосторонньої торгівлі досягнув рекорду,

"За 10 років, розпочинаючи з 2013-го, ми з президентом Росії зустрічалися 42 рази та встановили хороші робочі стосунки, глибоку дружбу. Китай готовий співпрацювати з Росією, щоби захистити міжнародну чесність і справедливість, зробити внесок у спільний розвиток світу", — зазначив Сі Цзіньпін.

Нагадаємо, що в середу, 18 жовтня, у столиці Китаю Пекіні відбулися доволі тривалі переговори президента Росії Володимира Путіна та лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Вони поспілкувалися як за участю делегацій, так і тет-а-тет.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.10.2023 14:04