Володимир Путін і Сі Цзіньпін. Джерело: росЗМІ

Путін у Казані зустрівся з Сі Цзіньпіном: обговорили війну в Україні

У Казані "на полях" саміту БРІКС 22 жовтня відбулася зустріч президента Росії Володимира Путіна з головою Китаю Сі Цзіньпіном. Переговори тривали близько години за участю делегацій двох країн та торкнулись війни в Україні.

Про це повідомляє російська служба "Радіо Свобода".

За словами прес-секретаря російського президента Дмитра Пєскова, на зустрічі довго обговорювали ситуацію в Україні, а також обмінялися думками щодо відносин із західними країнами. Відповідаючи на запитання, чи говорили глави Росії та КНР про відносини зі США, Пєсков сказав: "З "колективним Заходом" вони торкалися. Річ у тому, що і на наші інтереси посягають, і на інтереси Китаю".

Москва і Пекін налагоджують все тісніші зв'язки з того часу, як Росія в лютому 2022 року розпочала повномасштабне військове вторгнення в Україну. Контакти Росії та Китаю викликають занепокоєння на Заході, оскільки обидві держави прагнуть розширити свій глобальний вплив, зауважує у зв'язку з переговорами Путіна і Сі агентство AFP.

Reuters, своєю чергою, нагадує про слова президента США Джо Байдена, який казав, що демократичні країни стикаються зараз із викликами з боку таких автократій, як Росія та Китай. Вашингтон вважається найбільшим союзником України та очолює міжнародні зусилля з метою допомогти Києву захиститися від російського вторгнення та зміцнити оборону України. Байден свого часу називав Сі "диктатором", а Путіна "вбивцею". І Пекін, і Москва розкритикували американського лідера за ці коментарі.

"Світ зазнає глибоких змін, а міжнародна ситуація хаотична", — заявив Сі Цзіньпін Путіну в Казані, додавши, що він високо оцінює "глибоку дружбу" між їхніми країнами. Сі зазначив, що зв'язки Китаю та Росії "внесли важливий внесок у підтримку міжнародної рівності та справедливості".

Путін під час переговорів із Сі сказав, що Москва має намір і надалі нарощувати координацію з Пекіном на всіх міжнародних майданчиках. Він зазначив, що російсько-китайські відносини мають некон'юнктурний характер і стали взірцем того, як потрібно будувати взаємодію у сучасному світі, наводить коментарі Путіна "Інтерфакс".

БРІКС — міждержавне об'єднання, створене у 2006 році. Російська Федерація з 1 січня обіймає посаду голови організації. Крім країни-агресорки, а також Бразилії, Індії, Китаю та ПАР, з початку 2024 року до БРІКС приєдналися Єгипет, Ефіопія, Іран, ОАЕ та Саудівська Аравія.

Нагадаємо, 23 липня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прибув з офіційним візитом до Китаю. 

Ще 24 липня міністр закордонних справ Китайської Народної Республіки Ван І провів зустріч з главою українського МЗС в Гуанчжоу. Представник України, зокрема, заявив про готовність вести діалог з Російською Федерацією, який базуватиметься на "справедливому мирі".

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що є чіткий сигнал від китайської сторони про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.10.2024 22:04