Фото: Боратинська сільська рада

Рада ухвалила законопроект про створення Сил безпілотних систем, — нардеп

У вівторок, 3 вересня, Верховна Рада ухвалила законопроект, який передбачає створення Сил безпілотних систем як окремого роду військ.

Про це повідомив народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко. 

"Рада підтримала створення окремого роду сил ЗСУ — Сил безпілотних систем", — написав він у Telegram.

"За" проголосували 294 нардепи.

Народна депутатка України від фракції "Європейська Солідарність"Ірина Геращенко заявила, що актуальний проект, який унормовує нормативно-правову базу для створення Сил безпілотних систем як окремого роду військ, затверджує  штатні посади для роботи з дронами, тренування, систематизації досвіду й масштабування виробництва.

До закону "Про Збройні сили України" додали статтю про створення окремих родів сил ЗСУ — Сил безпілотних систем", — написала вона на своїй сторінці у Telegram.

Створення Сил безпілотних систем: що відомо

Сили безпілотних систем (СБС) — це перший у світі рід військ, що використовує в своїй бойовій роботі повітряні, морські надводні та підводні, наземні безпілотні та роботизовані системи.

У лютому 2024 року президент Володимир Зеленський доручив створити найновіший в Україні рід військ — Сили безпілотних систем. 

7 травня 2024 року Кабінет міністрів підтримав проект указу президента, напрацьований Міноборони спільно з Генштабом, про створення СБС. А вже 25 червня цього року гарант підписав указ про створення СБС.

Кабінет міністрів на засіданні уряду 20 серпня схвалив законопроект, що утверджує існування Сил безпілотних систем, а також виділив 24 мільярди гривень на закупівлю безпілотників для Сил безпеки й оборони.

Нагадаємо, капітана першого рангу Романа Гладкого призначили начальником штабу Сил безпілотних систем. Проте з однієї з його попередніх посад — начальника штабу Військово-морських сил ЗСУ — його звільнили на тлі скандалу. Як раніше зазначали ЗМІ, його дружина нібито має громадянство Росії та живе в окупованому Криму, а донька брала участь у змаганнях із плавання за Центральний спортивний клуб російської армії.

Своєю чергою, у Силах безпілотних систем стали на захист Гладкого та запевнили, що він має відповідний досвід та освіту, а також пройшов усі необхідні перевірки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.09.2024 15:21