Наслідки обстрілу Грози. Джерело: ДСНС

Ракетний удар по кафе в селі Гроза на Харківщині: в ООН нарешті визначили, хто винен

Моніторингова місія ООН опублікувала висновок, що ракетний удар по кафе в селі Гроза Харківської області 5 жовтня навмисно завдали російські війська. Поряд із місцем "прильоту" не було жодних ознак присутності українських військових чи будь-яких інших легітимних військових цілей у кафе або поруч із ним під час атаки.

Про це йдеться в детальному звіті Організації Об’єднаних Націй про обстріл Грози. У документі зазначається, що внаслідок ракетного удару по цивільному закладу в селі 5 жовтня загинуло 59 людей, які прийшли на поминки.

Жертвами стали 36 жінок, 22 чоловіків і восьмирічний хлопчик. Усі вони — цивільні особи. Громадяни після похорону місцевого мешканця, який був військовослужбовцем Збройних сил України, зібралися в кафе-магазині для поминок. Вибух знищив заклад вщент.

"Як ми тоді казали, це один із найсмертоносніших інцидентів для цивільного населення з лютого 2022 року", — йдеться у матеріалі.

В оприлюдненому звіті про ці події в ООН зробили висновок "про наявність розумних підстав вважати, що ракету запустили російські збройні сили, та що не було жодних ознак присутності військового персоналу чи будь-яких інших законних військових цілей на території або поблизу неї в кафе під час атаки".

Також в ООН звернули увагу, що звіт ґрунтується на інформації, зібраній і перевіреній представниками Моніторингової місії з прав людини в Україні, які провели дві місії до Грози 7 та 10 жовтня.

"Колеги оглянули місце вибуху й опитали 35 осіб, у тому числі місцевих мешканців, свідків, двох тих, хто вижив, медичний персонал і працівників моргу", — зазначили у звіті.

Доповідь докладно описує руйнівні наслідки ракетного удару по Грозі. У звіті йдеться, що "російські збройні сили або не зробили все можливе для перевірки того, що ціль була військовим об'єктом, або навмисно націлилися на цивільних осіб або цивільні об'єкти".

Будь-який сценарій — це порушення міжнародного гуманітарного права, наголосили в ООН.

Що відомо про ворожий обстріл по селу Гроза

5 жовтня російські окупанти вгатили по селу Гроза Куп'янського району Харківської області. За попередньою інформацією, ворожу ракету міг навести місцевий житель. Удар припав на кафе, де був поминальний обід.

Варто відзначити, що росіяни вбили кожного десятого жителя села Гроза на Куп’янщині: за відкритими даними, там проживає 501 людина. Ракетний удар був дуже точним. 

Згодом з'явились перші кадри після ракетного удару рашистів по кафе й магазину у селі Гроза.

У Харківській області оголосили триденну жалобу, з 6 по 8 жовтня, через російський ракетний удар по селу Гроза.

Нагадаємо, що Служба безпеки України викрила двох зрадників, які корегували російський ракетний удар на село Гроза у Харківській області. Ними виявились два брати — 30-річний Володимир Мамон і його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації регіону перейшли на бік рашистів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.10.2023 15:59