Ракета "Циркон". Джерело: "Мілітарний"

Рашисти запустили по Києву 7 лютого ракету "Циркон": її ще не використовували в бойових умовах (відео)

Під час удару по Києву 7 лютого росіяни застосували гіперзвукову ракету 3М22 "Циркон". Це підтвердили й експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ).

Відповідне відео опублікував директор цього інституту Олександр Рувін.

"Експерти КНДІСЕ завершили дослідження російських ракет, які 7 лютого атакували Україну. За попередньою інформацією, справді маємо наявний факт використання ракети 3М22 "Циркон". Про це свідчить маркування на частинах і уламках, ідентифікація вузлів і деталей, особливості відповідного типу зброї", — зазначив він.

Директор інституту пояснив, що загалом у російських ракетах є деталі, які можуть застосовуватися одразу в декількох типах виробів, інші — вузли лише для конкретних зразків.

Комплектувальні вузли "Циркону" мають маркування 3Л22, 3В22 тощо. На уламках ракети лазерним гравіюванням і методом тиснення виконали надпис 3Л22, що свідчить про конкретний вузол із конкретного виробу.

Крім того, рульові механізми мають болти з маркуванням у вигляді цифр 26, що також є особливою рисою "Циркону". Інші маркування допомогли встановити дату виробництва ракети — це кінець 2023 або початок 2024 року.

Рувін зазначив, що мікроелектроніка ракети виявилася практично повністю знищеною, тому вона майже не піддається аналізу. При цьому навіть ті дані, які вже є в розпорядженні експертів, дозволяють казати, що ракета не відповідає вказаним технічним параметрам.

Що відомо про ракету "Циркон"

Ракета 3М22 "Циркон" — російська гіперзвукова протикорабельна ракета, яку створено для заміни важкої протикорабельної ракети П-700, розробленої у 70-80 роках минулого століття.

Про технічні характеристики "Циркону" мало інформації, але з того, що заявляли самі росіяни, відомо таке:

  • дальність удару — 600-1000 кілометрів;
  • швидкість польоту — до дев'яти махів;
  • маса бойової частини — 300-400 кілограмів;
  • довжина — 8-10 метрів;
  • рушій — двоступеневий (перший ступінь твердопаливний, другий — повітряно-реактивний).

Ракета може запускатися як з кораблів, так і з наземного комплексу "Бастіон". Також є можливість запуску "Циркону" з підземного ракетного комплексу берегового базування "Об'єкт-100" в Криму.

Офіційно її ще жодного разу не застосовували в бойових умовах. Російський диктатор Володимир Путін особисто вихвалявся цією "суперзброєю", коли її вперше презентували 2019 року.

Нагадаємо, раніше аналітики Defense Express теж підтверджували, що під час масованого обстрілу 7 лютого війська країни-агресорки вдарили по Києву, ймовірно, гіперзвуковою ракетою 3М22 "Циркон".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.02.2024 20:13