Фото: ТАСС

Разом протидіятимуть західним санкціям: Росія та Іран підписали спільну декларацію

Іран та Російська Федерація підписали спільну декларацію, згідно з якою країни разом протидіятимуть накладеним санкціям з боку Заходу. Тегеран та Москва називають ці обмеження "незаконними".

Про це повідомляє російське агентство "Интерфакс", яке цитує очільника МЗС РФ Сергія Лаврова.

"Ми підписали щойно декларацію про шляхи та засоби протидії, пом'якшення і компенсування негативних наслідків односторонніх примусових заходів", — сказав він.

Лавров також наголосив, що це важливий крок для "подолання незаконних санкцій, які США та їхні союзники зробили заміною дипломатії".

Де проходила зустріч представників РФ та Ірану

Зустріч Лаврова з очільником іранської дипломатії відбулася на "полях" міністерської зустрічі п'яти прикаспійських країн — Росії, Ірану, Казахстану, Азербайджану та Туркменістану.

Цікаво, що президент Ірану Ібрагім Раїсі планує відвідати Москву в четвер, 7 грудня. Своєю чергою російський диктатор Володимир Путін відвідував Іран у липні 2022 року, а Лавров відправлявся у Тегеран у жовтні.

Нагадаємо, 4 грудня Європейський Союз продовжив частину санкцій проти Росії за порушення прав людини. Вони діятимуть до 8 грудня 2026 року.

Варто додати, що рішення про продовження санкцій підтверджує зобов’язання ЄС засуджувати порушення та зловживання правами людини, де б вони не відбувалися, використовуючи всі інструменти, одночасно підтверджуючи, що права людини є універсальними, неподільними, взаємозалежними та взаємопов’язаними.

Раніше група країн ЄС виступила за послаблення запропонованих заходів щодо боротьби з обходом санкцій проти Росії через треті країни. Зокрема, Європейська комісія запропонувала заборонити імпортерам перепродавати напівпровідники, які використовуються у РФ для виробництва зброї. Також пропонується внесення певної суми на спеціальний депозитний рахунок для дотримання цих вимог. Проте дипломатичні представники групи країн-членів ЄС не сприйняли такі ініціативи позитивно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.12.2023 17:25