Фото: Новинарня

Речник президента ПАР оскандалився заявою про обстріл Києва 16 червня: Рамафоса його реабілітував

Речник президента Південно-Африканської Республіки Вінсент Магвенья заявив, що їхня делегація нібито не чула ні сирен, ні вибухів у Києві під час свого візиту. Сам очільник ПАР Сиріл Рамафоса пізніше підтвердив, що звуки вибухів у столиці все ж були.

Про це повідомило південноафриканське видання news24.

"Ми приїхали, коли стався так званий вибух. Я зняв відео з готелю тут, у Києві. Дуже дивно, що ми не чули та не бачили вибуху. Тут явно розповсюджується якась навмисна дезінформація", — заявив Магвенья.

На його думку, якби загроза справді існувала, люди "не змогли б так легко вийти зі сховищ і піти у своїх звичних справах". Згодом Магвенья пояснив, що не виключає можливих вибухів в іншій частині Києва. Він додав, що африканських лідерів після початку повітряної тривоги повели до укриття, однак саму тривогу вони не чули ¡ про неї сказали супроводжуючі делегації.

"Я не кажу, що не вірю. Я кажу, що не чув вибухів і не чув сирен, і це правда. Можливо, це була сирена або вибух в іншій частині міста", — пояснив він.

Проте сам президент ПАР Сиріл Рамафоса на прес-конференції після зустрічі з Володимиром Зеленським спростував заяви свого речника і підтвердив, що Росія таки здійснила атаку на Україну під час візиту африканської делегації до Києва.

"Сьогодні під час нашого візиту ми чули ракетні удари. Така діяльність не дуже добре працює для встановлення миру, тому ми говоримо про необхідність деескалації з обох боків з тим, щоб мир зміг настати і проблема була врегульована", — заявив Рамафоса.

Нагадаємо, 16 червня до Києва прибув президент ПАР Сиріл Рамафоса, а також лідери інших африканських країн: Макі Салл (Сенегал), Хакаінде Хічілема (Замбія), Азалі Ассумані (Союз Коморських Островів).

Під час візиту Сиріл Рамафоса назвав десять основних складових "мирної ініціативи" країн Африканського Союзу щодо українсько-російської війни. Україну та Росію закликали вирішити проблему війни дипломатичним шляхом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.06.2023 08:55