Фото: depositphotos

Релігійне свято 11 лютого: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У неділю, 11 лютого, за новим церковним календарем християни святкують день пам'яті священномученика Власія. Він вмів молитвою зцілювати людей.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про священномученика Власія

Власій з юності вів благочестиве життя. Згодом він став єпископом Каппадокії (мала Азія). На цій посаді він відвідував в'язниці та підтримував християн в їхній вірі. Тоді правив цими землями імператор Діоклетіан, який був відомий жорстоким ставленням до християн. Він розпочав гоніння на вірян. Власій, щоб сховатися здійснював свою діяльність у печері. Там він дотримувався посту й щиро молився. Також займався там тим, що зцілював диких звірів від їхніх ран.

Одного разу місцевий правитель Агрікола наказав зібрати якомога більше диких тварин для катування християн. Люди, які виконували наказ, помітили велике скупчення звірів біля печери і зайшовши в неї, вони побачили Власія. Тварини чекали, коли святий вийде, щоб благословити та зцілити їх.

Священномученик Власій

Священномученик Власій. Джерело: kf-ks.info

За це святого піддали жорстоким тортурам, адже місцевий правитель хотів зламати віру в Христа і повернути в язичництво. Перед стратою святий помолився Богу та попросив простити свої та людські гріхи. Після смерті тіло святого на місці його страти поховала благочестива жінка Елісса. Біля гробу Власія, за переказами, відбувалися зцілення християн.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на лютий 2024 року. Так, в останній зимовий місяць українці будуть святкувати церковне свято — мучеників Памфіла та Порфирія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 11.02.2024 11:11