Фото:Freepic

Релігійне свято 12 лютого: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У понеділок, 12 лютого, за новим церковним календарем християни вшановують пам’ять митрополита Олексія та Мелетія.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святих Мелетія та Олексія

Святитель Мелетій жив в IV столітті та був архієпископом Антіохійським. Також він був духовним наставником святителів Василія Великого та Іоанна Златоуста. Його неодноразово скидали з посади, але завдяки твердості у своїй вірі він щоразу перемагав. У 363 році Мелетій склав богословський трактат "Виклад віри". Завдяки цій праці, багато єретиків-аріан повернулися в православ'я.
У 380 році святитель був головою на II Вселенському Соборі в Константинополі під час якого помер.

Святитель Мелетій

Святитель Мелетій

Святитель Олексій жив у XIII-XIV століттях. Коли йому було 11 років, він побачив віщий сон, після якого став відвідувати церкву. У 15 років він став ченцем і був у подвижництві понад 20 років. Потім протягом 12 років був намісником митрополита. У середині XIV століття Олексій вирушив до Константинополя до Вселенського патріарха Калліста, де той поставив його митрополитом Київським.
Відомий святий і своїм даром чудотворення — він зцілив дружину татарського хана та отримав за це дари. Протягом усього життя Олексій дбав про людей. Його запам'ятали як благодійника, який побудував безліч храмів і монастирів. Після себесвятий залишив переписане вручну Євангеліє.

Святитель Олексій

Святитель Олексій 

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на лютий 2024 року. Так, в останній зимовий місяць українці будуть святкувати церковне свято — мучеників Памфіла та Порфирія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 12.02.2024 09:49