Фото: depositphotos

Релігійне свято 22 березня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У п'ятницю, 22 березня, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять священномученика Василя Анкірського. У народі найчастіше його називають Василем Теплим.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святого Василя

Святий Василь жив у IV столітті в провінції Галатія (Мала Азія). Він був лікарем, але потім став священником, а пізніше — єпископом Анкіри. У той час була розповсюджена аріанська єресь — її прихильники стверджували, що Ісус Христос не єдиносущний Бог отець. Єресь підтримав навіть імператор Юліан, який за це отримав прізвисько Відступник. Проте Василь закликав вірян триматися православ'я, за це його аріанський собор позбавив його сану.

Пізніше святого Василя повернули на посаду єпископа. Він продовжував проповідувати та викрив імператора Юліана у відступництві. За це святого схопили та засудили до тортур. Проте точно невідомо, чи мученик помер від тортур, чи його заслали в Іллірію.

Святий Василь Анкірський

Святий Василь Анкірський. Джерело: koziatyn.info

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочався Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 22.03.2024 11:15