Фото: Pexels

Релігійне свято 7 лютого: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У середу, 7 лютого, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять преподобного Парфенія та Луки. Вони присвятили своє життя служінню Богу і людям.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про Парфенія та Луку

Святий Парфеній був родом з Мелітополя. У дитинстві він був неграмотний, але добре знав Слово Боже, через те, що батько його служив дияконом. За свій характер і добре ставлення до людей Парфеній з 18 років отримав дар — зцілював хвороби, виганяв нечисту силу і творив інші чудеса.

Незабаром про його уміння дізнався Мелітопольський єпископ. Він дав освіту Парфенію, а пізніше його зробили єпископом міста. Там він активно поширював християнство. Люди стали відмовлятися від ідолів, а сам святий отримав дозвіл на зведення храму. Святий все життя прославляв Христову віру, допомагав людям, нікому і ніколи не відмовляв у пораді. Люди не зверталися до лікарів, а йшли до Парфенія. Святий був шанований багатьма вірянами.

Святий Парфеній

Святий Парфеній 

Преподобний Лука був родом з Еллади. Народився в сім'ї бідних землевласників, з дитинства любив працю. Хлопчик відрізнявся від однолітків лагідною вдачею, був скромним, тихим, дотримувався законів Божих, допомагав бідним і беззаперечно слухався рідних.

Після смерті батька Лука пішов у монастир, але мати так гірко плакала за ним і молилася, щоб він повернувся, що настоятелю довелося відправити його назад додому. Поживши трохи з матір'ю, Лука отримав її благословення і пішов у пустелю. За свою доброту був нагороджений даром чудотворення.

Преподобний Лука

Преподобний Лука

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на лютий 2024 року. Так, в останній зимовий місяць українці будуть святкувати церковне свято — мучеників Памфіла та Порфирія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 07.02.2024 10:47