Скріншот зі сайту "Народної правди"

Ресурс, який опублікував матеріал про стеження за Bihus.Info, видалив компромат

Ресурс "Народна правда" видалив компромат на працівників Bihus.Info зі свого Youtube-каналу. Цієї новини вже немає й на сайті.

Про це свідчить сайт і Youtube-канал "Народної правди".

Відео видалили з Youtube-каналу ресурсу, канал узагалі закрили. Також зникла новина з цим відео на сайті ресурсу.

Скріншот зі сайту "Народної правди"

Скріншот зі сайту "Народної правди"

Раніше в Detector.Media з’ясували, що люди, вказані працівниками редакції сайту "Народна правда", включно з головною редакторкою медіа, — вигадані особи. А їхні фотографії згенерував штучний інтелект.

Скандал навколо Bihus.Info: що відомо

У вівторок, 16 січня, в мережу злили відео, де працівники проекту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотики. На ці кадри відреагував його керівник Денис Бігус. Він записав відеозвернення з поясненнями, заявив про звільнення тих, хто засвітися на відео, та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, складуть тести на вживання наркотиків.

До цього на ресурсі "Народна правда" з'явилося відео зі супроводжувальною анотацією "зворотна сторона Bihus.Info: нюхнули "фєну", закинулись MDMА, курнули трави та погнали робити розслідування". У ньому є фрагменти прослуховуваних телефонних розмов працівників проекту та кадри, зняті прихованою камерою на новорічному "корпоративі" у заміському комплексі біля Києва.

На ситуацію під час вечірнього відеозвернення 17 січня відреагував і президент України Володимир Зеленський.

"Окремо — щодо ситуації з нашими журналістами. Зокрема, фактом стеження за журналістами. Служба безпеки України розпочала розслідування та з’ясує всі обставини. Будь-який тиск на журналістів неприпустимий", — наголосив він.

Раніше Служба безпеки України розпочала розслідування обставини незаконного прослуховування та відеозйомки представників проекту Bihus.Info. За цим фактом відкрите кримінальне провадження за відповідною статтею Кримінального кодексу України.

"Прозора та безперешкодна робота незалежних і фахових ЗМІ є важливою умовою розвитку України як демократичної держави. Подібним фактам стеження варто дати правову оцінку, незалежно від того, були чи ні в матеріалах прихованої зйомки оприлюднені факти можливого порушення закону, які стосуються обігу наркотичних речовин", — йдеться в повідомленні.

До цього стало відомо, що Комітет Верховної Ради з питань свободи слова готував запит до Служби безпеки України задля пошуку причетних до стеження за журналістами Bihus.Info. Про це заявив голова цього комітету, народний депутат від партії "Голос" Ярослав Юрчишин.

"Це точно перешкоджання, це точно тиск, це точно незаконні дії. Але хто їх вчиняв — за це мають відповідати правоохоронні органи. Інакше підозри, які вже лунають з усіх боків, що це і були правоохоронні органи в інтересах когось із представників влади, фактично підтвердяться. Мовчанка Служби безпеки України, без дозволу яких не могли би здійснюватися такі записи, Національної поліції, Офісу генерального прокурора, швидше грає проти них", — зазначав він.

Окрім того, Юрчишин наголосив, що варто відділяти факти ймовірного вживання наркотиків від факту шпигування за журналістами.

"Це однозначно виноситься за рамки. Ні посвідчення журналіста, ні посвідчення депутата, ні посвідчення прокурора, ні статус судді не дозволяє переступати закон. Але доведення переступання закону теж має бути в рамках закону", — зауважив депутат.

Нагадаємо, керівник проекту Денис Бігус уточняв, що працівники, про яких ідеться у викривальному ролику, не є журналістами, а операторами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.01.2024 17:56