Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Ринок праці в Україні: офіційне безробіття впало до історичного мінімуму

В Україні з початку 2023 року покращується ситуація на ринку праці. У серпні рівень офіційного безробіття в Україні впав до чергового історичного мінімуму. У зв'язку з цим потреба роботодавців у працівниках зросла.

Про це йдеться у звіті Державної служби зайнятості, який оприлюднив Національний банк України. 

Згідно з даними НБУ, кількість зареєстрованих безробітних впала до 108,7 тисячі, серед яких 78,8 тисячі — жінки. Рік тому було 278,6 тисячі безробітних. Також зазначається, що кількість зареєстрованих безробітних, які отримують допомогу з безробіття, впала за рік з 230,5 до 45,4 тисячі осіб.

Ця ситуація на ринку праці призвела до потреби роботодавців у працівниках. Вказується, що заміщення вільних робочих місць (вакантних посад) у серпні становить 47,5 тисяч (збільшення за місяць на 9,9 тисячі). 

Що вливає на рівень безробіття

Фактори, які впливають на офіційний рівень безробіття:

  1. Виплата по безробіттю зараз здійснюється лише 90 днів.
  2. Чоловіки мають перед реєстрацією по безробіттю принести документи з військкомату. Тому зараз 77% зареєстрованих безробітних це жінки.

Нагадаємо, раніше Національний банк прогнозував, що вже цього року в Україні рівень безробіття може зменшитися. Цьому сприятимуть пожвавлення економіки та поступове зниження безпекових ризиків завдяки ЗСУ. НБУ очікує, що в наступні роки економіка України зростатиме на 4-6%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.09.2023 06:24