Фото: "Енергоатом"

Рівень радіації навколо Запорізької АЕС: у США зробили заяву

Сполучені Штати Америки не бачать рівня підвищення рівня радіації в районі Запорізької атомної електростанції. Наші союзники уважно стежать за розвитком ситуації навколо Енергодара.

Таку заяву зробив представник Ради нацбезпеки США Джон Кірбі, пише "Укрінформ".

За словами Кірбі, американці моніторять повідомлення ЗМІ та політиків щодо ситуації на ЗАЕС, а також за рівнем радіації.

"Ми можемо контролювати деякі датчики радіації, які знаходяться навколо електростанції, і наразі ми не виявили жодного підвищеного рівня радіоактивності", — заявив він.

Нагадаємо, 22 червня Володимир Зеленський повідомив, що, за інформацією української розвідки, Росія розглядає сценарій терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій атомній електростанції. Він наголосив, що окупанти все підготували для цього. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Росія отримає попередження про наслідки, які її чекають у разі теракту на Запорізькій АЕС. За його словами, українська влада неодноразово звертала увагу західних партнерів, що росіяни мінують ЗАЕС і Каховську ГЕС, бо бачать відсутність адекватної союзної реакції. 

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повинен провести роз'яснювальну роботу з громадянами щодо загрози теракту росіян на Запорізькій атомній електростанції. Україна знає про всі плани ворога й робить максимально можливе, аби під'єднати якнайбільше сил і засобів до тиску та впливу на державу-терориста.

Своєю чергою завідувач відділення атомної енергії інституту безпеки АЕС Володимир Борисенко вважає, що у разі катастрофи на Запорізькій АЕС її масштаби не будуть такими, як трагедія на Чорнобильській АЕС. Вчений пояснив, що на цих атомних станціях зовсім різні типи реакторів, до того ж паливо на Запорізькій перебуває у холодному стані.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Війна, 24.06.2023 08:28