Фото з відкритих джерел

Російська алмазна галузь може зазнати серйозних збитків через ймовірні санкції, — FT

Бельгія змінила своє рішення щодо блокування запроваджень санкцій проти алмазів РФ у Євросоюзі. Тепер, ймовірно, до списку санкцій додадуть й алмазну промисловість країни-агресорки.

Про це повідомляє Financial Times.

За словами прем'єр-міністра Бельгії Александера де Кро, після тривалого блокування санкцій в алмазній галузі, Бельгія тепер хоче посісти провідну позицію в зусиллях Заходу "стримати російські фінансові потоки від торгівлі алмазами". За даними видання, санкції щодо алмазної галузі РФ готує й G7.

"Ми хочемо витіснити російські алмази із західних ринків. Але з чинними прямими заборонами на російські алмази ми цього не досягнемо. Вони не вплинули на фінансові потоки російської військової машини", — сказала де Кро.

Основна причина, чому Брюссель не хотів забороняти імпорт алмазів — це збиток для економіки бельгійського Антверпена, адже там активно торгують дорогоцінними каменями з РФ. Галузь вже постраждала в ході накладених на Росію обмежень, зокрема, через санкції США щодо імпорту алмазів. Однак зараз необроблені діаманти відправляються на інші ринки, а потім в огранованому вигляді ввозяться в західні країни.

Як повідомив бельгійський чиновник, з цієї причини важливо створити надійну систему відстеження походження алмазів:

"Європа і Північна Америка разом складають 70% світового ринку природних алмазів. Виходячи з цієї ринкової сили, ми можемо забезпечити необхідну прозорість у світовому алмазному секторі та структурно заборонити "криваві алмази" на світовому ринку. Війна в Україні забезпечує сильний імпульс".

НагадаємоЄвропейська комісія найближчими днями запропонує 11-й пакет санкцій проти РосіїОбговорення планується на 10 травня — після того, як Єврокомісія озвучить свої пропозиції щодо нових антиросійських заходів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.05.2023 21:05