Колаж ілюстративний. Джерело: trans.info

Російська економіка ризикує "перегрітися": британська розвідка пояснила, чому інфляція у РФ зростатиме

Інфляція в Росії зросла до шести відсотків у вересні 2023 року проти 5,3 відсотка в серпні 2023 року. Це зумовлено зростанням споживчих цін на харчові продукти та пальне. Вища інфляція майже напевно збільшить витрати на фінансування війни Росії в Україні.

Таки висновок зробило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

"Центральний банк Росії у відповідь підвищив базову відсоткову ставку на два пункти до нової базової ставки в 15 відсотків. Це найвищі показники з травня 2022 року", — йдеться в повідомленні.

Британські експерти припустили, що Центральний банк Росії зберігатиме високі відсоткові ставки до 2024 року. Це, ймовірно, збільшить вартість запозичень для російських споживачів, а також вплине на витрати російського уряду на обслуговування боргу.

"Через зростання попиту та значне збільшення витрат на оборону, а також постійний тиск жорсткості ринку праці, російська економіка, ймовірно, ризикує перегрітися", — спрогнозували британські аналітики.

На їхню думку, це, найімовірніше, забезпечить інфляцію в Росії 2024 року вище цільового рівня в чотири відсотки. Тривала висока інфляція, напевно, призведе до скорочення реальних державних витрат, особливо в таких сферах, як соціальна допомога зі зростанням витрат нижче рівня інфляції.

"Це додатково ілюструє переорієнтацію російської економіки на розпалювання війни понад усе", — підсумували в Міністерстві оборони Великої Британії.

Джерело: Міністерство оборони Великої Британії

Джерело: Міністерство оборони Великої Британії

Нагадаємо, у жовтні британська розвідка констатувала, що витрати російського уряду все більше зосереджуються на війні проти України. Запропонований державний бюджет на 2024 рік передбачає збільшення запланованих витрат на оборону приблизно на 68% порівняно з тими, які виділяли на 2023 рік. Це означає, що витрати на оборону на 2024 рік — близько 6% ВВП.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.11.2023 12:13