Фото: nrcu.gov.ua

Російська влада примусово депортує українських дітей на свою територію, — зведення ISW

Російська влада продовжує примусово депортувати українських дітей до Росії або переселяти їх углиб окупованої України. Для цього загарбники придумують різні приводи.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

За даними аналітиків, окупаційна адміністрація Херсонської області заявила 24 червня, що губернатор Санкт-Петербурга Олександр Беглов вручив російські паспорти десяти 14-річним дітям з окупованої Херсонської області у Санкт-Петербурзі, наголосивши, що російська влада примусово паспортизує українських дітей, яких вони депортують. Як повідомляється, міністр освіти Росії Сергій Кравцов заявив, що російська влада забере близько тисячі дітей з окупованих Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей до дитячого табору "Червона гвоздика" в окупованому Бердянську Запорізької області влітку 2024.

Санкціонований ЄС дитячий табір "Артек" в окупованому Криму, як повідомляється, займається модернізацією табору "Червона гвоздика". Окупаційна міська адміністрація Кадіївки Луганської області заявила 23 червня, що благодійна організація "Рука допомоги", Громадська палата Росії та уряд Москви організували депортацію 25 дітей-інвалідів та їхніх батьків з окупованої Кадіївки до Москви під виглядом культурних поїздок. 

Джерела в "Луганській Народній Республіці" ("ЛНР") заявили 24 червня, що російська влада вивезла 115 українських дітей з окупованого Краснодона до табору "Вітрило" в окупованій Євпаторії, Крим, і планують вивезти понад 900 дітей з Краснодона до Євпаторії влітку 2024 року. Глава української військової адміністрації Запорізької області Іван Федоров заявив 24 червня, що російська влада депортує українських дітей до Чечні та Кабардино-Балкарської Республіки під виглядом відпустки.

Український центр опору заявив 25 червня, що російська влада планує депортувати понад 12 тисяч дітей з окупованої Луганської області до Росії під виглядом канікул влітку 2024 року. Віце-прем'єр-міністр України Ірина Верещук заявила 25 червня, що українська влада повернула близько 800 з не менше 20 тисяч українських дітей, яких російська влада депортувала до Росії.

Як відомо, питання повернення українських дітей, яких незаконно депортувала Росія, залишається одним із найактуальніших та найболючіших. За інформацією української влади, понад 19 тисяч дітей примусово вивезли з України до Росії.

Нагадаємо, 20 червня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що додому вдалося повернути ще десять українських дітей. Вони разом зі своїми рідними проживали на окупованій території Донецької, Херсонської та Запорізької областей.

Раніше Інститут вивчення війни повідомляв, що рашисти готуються посилити депортацію українських дітей до Росії влітку 2024 року. Йдеться про вивезення дітей на "патріотичні навчання" з елементами військового вишколу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.06.2024 08:33