Діти, які повернулися з окупації додому. Джерело: Telegram-канал Дмитра Лубінця

В Україну з окупованих територій повернули ще 10 дітей (фото)

Додому вдалося повернути ще десять українських дітей. Вони разом зі своїми рідними проживали на окупованій території Донецької, Херсонської та Запорізької областей.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. За його словами, зараз вони вже перебувають на підконтрольній Україні території й "оговтуються від пережитих жахів, які їм влаштовувала окупаційна влада".

"Вражають масштаби примусової мобілізації — зі слів повернутих, без російського паспорта не можна зробити жодної дії чи отримати медичну допомогу. Діти на власні очі бачили, як росіяни здійснювали безпідставні обшуки в їхніх помешканнях", — написав омбудсмен у соцмережах.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини також розповів, мама одного з хлопчиків повідомила, що їм довелося проживати у пошкодженому російським снарядом будинку.

"Нова влада" змушувала дітей ходити до російської школи та щопонеділка співати гімн країни, яка принесла розруху, страх і безлад. На щастя, декому вдавалося здобувати онлайн українську освіту, проте батьків залякували, що у такому разі дітей відбиратимуть", — розповів Лубінець.

Він зауважив, що родини ухвалили рішення залишити все, аби вберегти життя та майбутнє своїх дітей.

"Ті, хто повернувся, вже відвідав наш Центр захисту прав дитини. З ними поспілкувалася компетентна мультифункціональна команда, яка зафіксувала злочини, свідками чи жертвами яких вони були", — підсумував омбудсмен.

Лубінець наголосив, що Україна завжди готова до повернення кожного і надаватиме базову гуманітарну, медичну, психологічну, соціальну та іншу необхідну допомогу.

Нагадаємо, що 18 червня до України вдалося повернути 16-річного хлопця, якого потайки в Росію вивезла тітка й примусово оформила йому громадянство країни-агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 20.06.2024 13:39