Фото ілюстративне. Джерело: dyvys.info

Російські шпигуни активізувалися на Заході: аналітики проаналізували нові методи Кремля

Росія значно посилила шпигунську діяльність у Європі. Особливо це відчувалося під час двох періодів — одразу після повномасштабного вторгнення Росії в Україну та після значних невдач упродовж 2022 року.

Відповідний матеріал підготувало видання Financial Times, посилаючись на коментарі західних розвідників і чиновників.

Гра в кішки-мишки повернулася

"Російська діяльність така ж або навіть активніша, ніж під час холодної війни. Російська розвідка — це величезна машина, і вона знову робить те, що робила завжди. Це гра в кішки-мишки", — заявили розвідники із Заходу.

Вони переконані, що "злиті" й опубліковані російськими пропагандистами розмови німецьких офіцерів про ракети Taurus і Кримський міст — це тільки один із прикладів.

Зокрема, 27 лютого у Великій Британії викрили вже шостого болгарина — 38-річного Тихомира Іванчева. Він брав участь у російській шпигунській мережі. В Іспанії знайшли мертвим російського пілота Максима Кузьмінова, який перейшов на бік України, а Франція викрила пропагандистську мережу, яка складається зі 193 сайтів, призначених для поширення дезінформації напередодні європейських виборів 2024 року.

Аналітики зазначили, що активізація російських розвідувальних операцій свідчить про "новий подих" російських шпигунів після принизливих невдач на початку 2022 року. Тоді західні агенції оприлюднили плани Кремля щодо вторгнення в Україну. Після цього стали відомі наміри Росії, і європейські країни розпочали висилати дипломатів. Європа миттєво виставила 600 росіян, з яких 400 вважають шпигунами. Крім того, виявили декілька так званих "нелегалів" — російських агентів, які не мали дипломатичного прикриття.

"Чисті кадри": нова модель російських шпигунів

Коли російське наземне вторгнення застопорилося, Путін посадив під домашній арешт вищих керівників ФСБ, адже вони грубо недооцінили український опір. Відтоді ворожі спецслужби (військова розвідка ГРУ, Федеральна служба безпеки ФСБ і служба зовнішньої розвідки) перегрупувалися та модернізувалися.

"Пріоритети залишаються такими ж, як і до війни: викрасти західні секрети, поглибити розбіжності всередині НАТО та підірвати підтримку України. Проте методи стали винахідливішими, щоби компенсувати зруйновані шпигунські мережі в Європі й обійти обмеження для росіян, які працюють на континенті", — зауважили аналітики Financial Times.

Видання додало, що одна з найбільших змін, які використовує Росія, — це непрямі розвідники. Наприклад, іноземці, залучені з політики, бізнесу чи організованої злочинності.

Аналітики розвідки та дев’ять офіційних осіб сказали виданню, що для російських шпигунів проведення операцій на відстані з допомогою віддалених і щойно завербованих осіб має і переваги, і недоліки.

Російська розвідка розпочала вербувати так званих "чистих кадрів", які не мають військового досвіду. Їхнє завдання — непомітно проникати в цільові країни та встановлювати особисті контакти. Росія багато віддалено ними керує, проте сприймає цей спосіб як ненадійний.

"Зараз мета полягає в тому, щоби розробити легітимні прикриття, або легенди, для того, щоб агенти могли потрапляти в цільові країни", — йдеться в статті.

Стара модель "легальних" російських шпигунів, які діють за межами посольств, є дієвою для Росії в традиційно нейтральних країнах. Зокрема, в Австрії та Швейцарії.

У російських шпигунів є успіхи

Окрім того, російські шпигуни за межами Євросоюзу зміцнили свої бази. Зокрема, Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати на Близькому Сході стали важливими "перевалковими пунктами" для російських розвідувальних операцій в Європі. Зокрема, новий підхід Росії описала у своєму нещодавньому річному звіті внутрішня розвідувальна служба Норвегії.

"Ми очікуємо, що Росія намагатиметься компенсувати втрату розвідників, зокрема, засилаючи більше запрошених агентів", — зауважили розвідники.

За даними іноземних журналістів, висилання російських дипломатів, ймовірно, ускладнило роботу контррозвідки. Адже західні агенції раніше знали, хто шпигун, тож могли відстежувати, з ким вони зустрічалися, та виявляли потенційно завербувати їх.

"Після вторгнення до України західні спецслужби також посилили співпрацю, створивши мережу баз даних і зв'язків, щоби виявляти російських агентів", — зазначило видання.

Журналісти стверджують, що іноді російські розвідники все ж досягають відчутних успіхів. Так відбувалося під час кібератаки SolarWinds 2021 року, яка зламала Пентагон, або тепер — під час витоку інформації з Німеччини.

Нагадаємо, наприкінці лютого британські правоохоронці встановили, що група людей на території їхньої країни займалася збором розвідувальної інформації на користь Росії. Йдеться про шістьох осіб, які усі є вихідцями з Болгарії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.03.2024 16:58