Фото: Генштаб ЗСУ

Російський масштабний наступ, ймовірно, завершиться найближчими тижнями, — ISW

Російське військове командування підготувало наступальну операцію, що триває, влітку 2024 року за кілька місяців вперед і накопичило оперативні резерви та ресурси для операції, яку останні місяці виснажливих боїв, ймовірно, значно послабили. 

Такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

За інформацією аналітиків, російські сили мали намір створити нове оперативне угруповання сил з невикористаними оперативними резервами чисельністю до 70 тисяч осіб для наступальної операції на півночі Харківської області у травні 2024 року, а також створити оперативні резерви для наступу центрального угруповання військ на Покровськ цього літа. Російські сили, ймовірно, витратили значну частину цих резервів на тривалу наступальну операцію на півночі Харківської області, посилений темп наступу на Покровському напрямку та заході Донецької області та відповідь на українське вторгнення в Курську область. 

Російські сили також продовжують зазнавати важких втрат у бронетехніці у великих марних механізованих атаках по всій лінії фронту, особливо на заході Донецької області. Російські сили, ймовірно, накопичили велику кількість техніки для таких механізованих атак, але суттєві середньострокові та довгострокові обмеження на запаси російської бронетехніки стануть помітнішими в міру зростання втрат і можуть змусити російське військове командування переосмислити вигоду від продовження такої посиленої механізованої діяльності в Україні. 

Сильне виснаження російських сил у Донецькій області та подальша передислокація російських військ у Курську область послаблять здатність Росії підтримувати наступальні операції на Північному сході та Сході України, хоча російські сили, швидше за все, продовжать скорочувати наступальну активність на менш пріоритетних ділянках фронту, ніж робитимуть це поступово по всій лінії фронту. 

Поточна російська наступальна операція влітку 2024 року, ймовірно, завершиться найближчими тижнями чи місяцями, але російські сили можуть продовжувати проводити наступальні операції в набагато нижчому темпі по всій Україні в надії, що постійний наступальний тиск не дозволить українським силам накопичити людську силу та ресурси, необхідні для перехоплення ініціативи в масштабі всього театру воєнних дій.

Раніше керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко повідомив, що Збройним силам України вдалося зупинити наступ російських окупаційних військ на Покровському напрямку Донецької області. Також було відбито наступ росіян у Курській області.

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, Україна потребує значної західної підтримки у протидії російській агресії. Хоча зараз відчувається суттєве нарощування виробництва вітчизняної зброї, військової техніки та дронів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 04.10.2024 06:45