Інна Варламова та Сергій Миронов. Джерело: росЗМІ

Російський політик "удочерив" викрадену з Херсона дівчинку та змінив їй ім'я й прізвище, — омбудсмен

Лідер партії "Справедлива Росія" Сергій Миронов і його дружина удочерили викрадену з окупованого Херсона маленьку дівчинку. До того ж їй змінили ім'я і прізвище. Такий випадок зафіксовано вперше.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Нещодавно з медіа стало відомо, що голова однієї з російських партій Сергій Миронов із дружиною Інною Варламовою "всиновили" вивезену з України дитину! У ЗМІ повідомляється, що 10-місячна Маргарита Прокопенко перебувала у дитячому будинку в Херсоні під час окупації російською армією міста", — написав він у Telegram.

За його словами, з Херсону її вивезли до Росії нібито для "обстежень і реабілітації". Медіа пишуть, що дівчинці змінили ім'я, прізвище та громадянство.

"Так, Маргарита стала "Мариною Міроновою"! Відомо також, що ймовірно спільно з дівчинкою забрали дворічного хлопчика Іллю Ващенка. Його доля наразі не відома", — пояснив Лубінець.

Омбудсман додав, що до нього звернувся опікун рідної сестри Маргарити. Жінка просила допомогти знайти місця перебування Маргарити та оформити опікунство над нею. Відомо, що дівчинка має рідну шестирічну сестру та трирічного брата. Сестра проживає з опікуном, а ось доля брата не відома. Він перебував у Херсоні, а потім рідних сестру та брата розлучили росіяни.

"Усиновлення українських дітей у РФ — незаконне. За міжнародними та національними нормами для того, щоб іноземці могли усиновити українську дитину потрібно повідомити Україну та отримати згоду на всиновлення. Проте Росія намагається обійти це й насильно надає українським дітям російське громадянство. Що теж є злочином! Нагадаю: примусове переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу — це геноцид!" — наголосив Лубінець.

Він додав, що міжнародна спільнота має відреагувати на воєнний злочин росіян і допомогти повернути викрадених Росією дітей.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня ще четверо українських дітей вдалося повернути на підконтрольну територію України. Додому повернулися 17-річна дівчина та троє хлопчиків шести, трьох та дев'яти років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 30.11.2023 17:50