Су-34. Джерело: росЗМІ

Російський винищувач Су-34 збито з американського F-16, — ISW

У Росії заявили, що український F-16 начебто збив російський винищувач Су-34. Якщо це офіційно підтвердять, то такий факт стане першим щодо знищення російського винищувача засобами наданого західними партнерами літака.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War). Вони зазначили, що тісно пов'язаний із російською авіацією російський військовий блогер підтвердив втрату літака Су-34, але не надав додаткових подробиць про інцидент.

Блогер додав, що екіпаж російського винищувача загинув, але зазначив, що ця втрата не пов’язана з ударом ЗСУ. Інші військові блогери припускають, що Су-34 міг розбитися через технічну несправність або людську помилку.

Російський Telegram-канал, яким, як стверджується, керують російські повітряно-десантні офіцери та штаб російського угруповання сил "Днепр", повідомив, що український винищувач F-16, імовірно, збив російський винищувач Су-34, коли останній скидав фугасні авіабомби з уніфікованими модулями планування та корекції на відстань близько 50 кілометрів від лінії фронту.

Пізніше цей же Telegram-канал відреагував на інформацію, що Су-34 міг розбитися через технічну несправність або людську помилку, та повідомив, що такі гіпотетичні сценарії все ще висвітлюють проблему застарілості російських літаків, а також непрофесіоналізму та виснаження пілотів.

"ISW не може самостійно підтвердити заяву Telegram-каналу. Однак якщо це підтвердиться, інцидент стане першим українським збиттям російського пілотованого літака з наданого Заходом винищувача F-16", — йдеться у звіті американських аналітиків.

Нагадаємо, тиждень тому міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс заявляв, що перші винищувачі F-16 від Нідерландів уже прибули в Україну. До того ж країна-партнер анонсувала важливу ініціативу щодо безпілотників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.10.2024 07:19