Сергій Лавров. Джерело: росЗМІ

Росія формує євразійську безпеку для знищення світового порядку, — аналітики ISW

Російська Федерація докладає зусилля для побудови євразійської архітектури безпеки, щоб використати її для руйнування теперішнього світового порядку.

Такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Аналітики зазначили, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров взяв участь у спільному міністерському засіданні Ради співробітництва Росія-Рада арабських держав Перської затоки (ССЗ) зі стратегічного діалогу в Саудівській Аравії 9 вересня, ймовірно, в рамках зусиль Кремля щодо просування створення його ймовірної "євразійської архітектури безпеки". Лавров провів переговори з генеральним секретарем ССЗ Джасемом Мохамедом аль-Будаїві, міністром закордонних справ Саудівської Аравії принцом Фейсалом бін Фарханом і спадковим принцом і прем'єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммедом бін Салманом на полях в стратегічного співробітництва з країнами Перської затоки. 

Лавров та офіційні особи Саудівської Аравії обговорили зміцнення торгівлі, культурних зв'язків та двосторонніх інвестицій, і Лавров запросив бін Салмана на саміт БРІКС у Казані, Росія, у жовтні 2024 року. У липні 2024 року Лавров заявив, що Росія та Китайська Народна Республіка (КНР) виступають у рамках РСАДПЗ за створення євразійської архітектури безпеки, і Лавров, ймовірно, використав свої зустрічі з лідерами держав Перської затоки для просування цього порядку денного. 

Раніше ISW оцінював, що пропозиція Росії про євразійську архітектуру безпеки відповідає довгостроковій стратегічній меті Росії щодо розформування західної єдності, розформування НАТО зсередини та руйнування нинішнього світового порядку.

Нагадаємо, раніше кремлівський диктатор Володимир Путін 2 вересня заявив, що Росія нібито ніколи не відмовлялася від переговорів з Україною, але зараз, щоб сісти за стіл перемовин, потрібно "розібратися з бандитами" у Курській області.

Своєю чергою секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що на сьогодні країна-агресорка Росія не готова сідати за стіл переговорів щодо закінчення війни з Україною. Наразі з РФ можливо говорити лише "з позиції сили".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.09.2024 07:05