Фото: росЗМІ

Росія кидає підрозділи з Покровського напрямку на Курщину: в ISW розповіли, як це вплине на фронт

Російське військове командування, можливо, перекинуло обмежені елементи, призначені для посилення пріоритетної наступальної операції Росії на Покровському напрямку для захисту від українського вторгнення до Курської області. Це говорить про те, що оперативний тиск від українського вторгнення до Курської області впливає на російські операції в кожному секторі по всьому театру бойових дій. 

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Російські джерела, у тому числі й користувачі соціальних мереж, заявили 14 і 17 серпня, що принаймні рота російської 15-ї мотострілецької бригади (Друга загальновійськова армія, Центральний військовий округ) передислокована з Покровського напрямку до Курської області. Деякі російські та українські спільноти з відкритими джерелами також заявили, що невказані елементи 15-ї мотострілецької бригади передислоковані до Курської області. Елементи російської 15-ї мотострілецької бригади були залучені в наступальних російських операціях на Покровському напрямку. 

ISW спостерігав повідомлення про те, що елементи бригади діють на схід від Покровська в середині серпня й організація OSINT Evocation.info заявила 19 серпня, що Росія також передислокувала елементи Першої "Слов'янської" мотострілецької бригади (Перший армійський корпус "Донецької Народної Республіки") з Донецького напрямку до Курської області, та ISW спостерігав твердження про те, що елементи бригади діяли на напрямках Торецьк та Покровськ наприкінці липня та серпні 2024 року. 

ISW не спостерігав жодних ознак того, що ці передислоковані елементи раніше брали участь у боях на передовій на оціненому Росією пріоритетному напрямку Торецьк і Покровськ, і російське військове командування, ймовірно, як і раніше, ухиляється від передислокації боєздатних підрозділів з прифронтових районів на цих напрямках. Однак перекинуті підрозділи, швидше за все, були резервними частинами, які російське військове командування збиралося використовувати для посилення російського угруповання на цих напрямках та запобігання загрозі передчасного завершення операції.

Рішення російського військового командування перекинути обмежені елементи в Курську область замість того, щоб направити їх на операцію із захоплення Покровська або Торецька, говорить про те, що російське військове командування не змогло повністю ізолювати свої пріоритетні наступальні операції в Донецькій області від людських потреб, спричинених українським вторгненням в Курську область. Російське військове командування досі уникало перекидати будь-які сили, заплановані для участі в наступальних операціях на Торецькому або Покровському напрямках, на оборонні операції в Курській області й досі переважно перекидало сили з менш пріоритетних напрямків — північ Харківської області, лінія Куп'янськ-Сватово-Кременна та захід Запорізької області. 

Однак перекидання обмежених елементів 15-ї та 1-ї мотострілецьких бригад не вплине на бойову обстановку на Покровському або Торецькому напрямках, оскільки це невеликі сили. Залишається незрозумілим, чи вже російське військове командування перекинуло додаткові резервні сили, призначені для наступальних операцій Росії на Покровському і Торецькому напрямках, для відбиття українського вторгнення в Курську область.

Нагадаємо, нещодавно головнокомандувач Збройних сил України генерал Олександр Сирський працював декілька днів поспіль у бригадах, які ведуть оборону на Покровському напрямку. Цей відтинок фронту є найгарячішим на сьогодні. Він підкреслював, що бої носять виключно жорсткий характер. Ворог кидає у бій все, що може рухатись і наступати, намагаючись прорвати оборону наших військ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.09.2024 07:29