Фото: Вікіпедія

Росія могла навмисно зіпсувати винищувачі МіГ-29, які дістались Україні

Спеціалісти з Російської Федерації могли навмисно саботувати роботу винищувачів МіГ-29, які Україна мала отримати від Словаччини. У цих літаках виявили дуже підозрілі несправності.

Таку заяву зробив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь, пише видання Euractiv.

Винищувачі МіГ-29, які словацька армія не використовувала з серпня 2022 року, вирішили передати Україні.

"Вони могли літати, але це не означає, що вони були боєздатними. Українці приїхали до Словаччини за тиждень до їхнього відльоту, привезли запчастини та оглянули літаки", — заявив Надь.

Це сталось після того, як опозиціонери на чолі з партією Smer-SD колишнього прем'єр-міністра Роберта Фіцо жорстко розкритикувала уряд за відмову від винищувачів.

Згідно з інформацією словацького міністра, у літаках в минулому виявили несправності, які могли навмисно спричинити технічні спеціалісти з РФ. До минулого року росіяни були присутні на авіабазі Сляч у Словаччині й саме тоді, вважають у Міноборони країни, вони могли завдавати шкоди літакам.

"Навіть поліція проводила розслідування на основі наших підозр. У двигунах літака були частини, до яких мали доступ словацькі фахівці, а були частини, до яких мали доступ лише російські фахівці. Дефекти з'явилися тільки в тих частинах, до яких мали доступ росіяни", — додав Надь.

Колишній топ-пілот, генерал-лейтенант Любомир Свобода,  також припустив, що росіяни навмисно шкодили радянським винищувачам.

"Ми забрали у них двигун, який повинен був працювати 350 годин. А в підсумку він пролетів лише 70 годин. Що ми можемо з цим зробити? Можливо, була неякісна робота, назвемо це так. Я не знаю", — сказав Свобода в інтерв'ю для Denník N.

Нагадаємо, у четвер, 6 квітня, три російські літаки МіГ-31К покинули Білорусь. Проте вони ще можуть повернутися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.04.2023 15:03