Фото ілюстративне. Джерело: Rheinmetall

Росія намагається замістити імпортні верстати для виробництва зброї, — ISW

Росія все активніше намагається розробити рішення щодо імпортозаміщення для закупівлі прецизійних верстатів західного виробництва у 2023 році, ймовірно, у рамках підготовки до західних санкцій, націлених на цю вразливість. 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, у травні 2023 року російський уряд затвердив "Концепцію технологічного розвитку до 2030 року", яка заохочує вітчизняне виробництво високотехнологічної продукції, як прецизійні верстати, і вимагає, щоб до 2030 року вітчизняні підприємства виробляли не менше 75 відсотків високотехнологічної продукції Росії. Російський державний оборонний конгломерат "Ростех" повідомив у серпні 2023 року, що російська група "СТАН", найбільший у країні вітчизняний виробник прецизійних верстатів, яку "Ростех" придбав у 2019 році, є важливим елементом російської програми імпортозаміщення. 

Глава дочірньої компанії "Ростех" "РТ-Капітал" Семен Якубов повідомив 26 жовтня, що його компанія сподівається використовувати групу "СТАН" для задоволення "великої потреби" Росії у сучасних прецизійних верстатах за умов відсутності західного імпорту. Якубов заявив, що західні санкції та війна в Україні різко збільшили військовий та громадянський попит Росії на верстати вітчизняного виробництва. Якубов зазначив, що "СТАН" не зміг задовольнити навіть третини загального обсягу російських замовлень на прецизійні верстати у 2023 році на суму близько шести мільярдів рублів (близько 67,1 мільйона доларів). Якубов заявив, що попит Росії на прецизійні верстати набагато перевищує її нинішні виробничі можливості.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, Євросоюз планує заборонити експорт верстатів і деталей машин, які Росія може використовувати для виробництва зброї. Зокрема, під обмеження можуть потрапити алмази й інше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.11.2023 06:29