Фото ілюстративне. Джерело: Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Росія перекидає додаткові сили на Харківський напрямок: в ISW оцінили масштаб загрози для України

Російське військове командування перекидає невстановлену кількість сил до району українсько-російського кордону поблизу Харківської області. Проте наразі незрозуміло, як це угруповання використовуватимуть на даній ділянці фронту.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

За даними аналітиків, наразі незрозуміло, чи планує російське військове командування негайно використовувати ці передислоковані сили для бойових дій або використовувати їх для посилення Північного угруповання військ, щоб наблизити його до заявленої запланованої кінцевої потужності. Командир чеченського спецпідрозділу "Ахмат" Апти Алаудінов заявив 8 червня, що російська влада вирішила перекинути підрозділи спецсили "Ахмат" на Харківський напрямок із невказаних районів наприкінці травня 2024. Алаудінов заявив, що на Харківському напрямку діє загін "Каштан", раніше відомий як загін Ахмата "Камертон" і перейменований на честь нового командира. 

Прес-секретар групи військ "Хортиця" підполковник Назар Волошин заявив 8 червня, що сили "Ахмата" виступають як блокувальні підрозділи — спеціалізовані дисциплінарні підрозділи, які ведуть вогонь по дружніх силах у разі їх несанкціонованого відступу — в зоні міжнародного кордону, і не виключено, що російське військове командування перекинуло у район сили "Ахмата" виключно з цією метою, а не для проведення наступальних операцій. Волошин також заявив, що російське військове командування збільшує угруповання російських військ у прикордонному районі шляхом перекидання частин невказаних полків та бригад з інших ділянок фронту, зокрема з окупованої Херсонської області. 

Волошин заявив, що російське військове командування має намір залучити до наступальних дій у невказаних районах прикордонної зони неуточнені частини повітряно-десантних військ та додаткові з'єднання 11-го та 44-го армійських корпусів (обидва — Ленінградського військового округу). Частини 11-го і 44-го армійських корпусів ведуть наступальні дії північ від Харківської області, а в прикордонному районі Курської області, як повідомляється, діє батальйон 98-ї дивізії десантників. 

В Українському центрі опору 8 червня заявили, що російське військове командування перекидає невказані підрозділи та операторів безпілотників з Херсонського напрямку на Харківський. Повідомляється, що коли російські війська розпочали наступальні операції 10 травня, в районі міжнародного кордону у складі Північного угруповання військ було близько 35 тисяч осіб особового складу, тоді як українські джерела вказали, що російські військові спочатку прагнули зосередити щонайменше 50 —70 тисяч особового складу у районі міжнародного кордону. 

Незрозуміло, чи змінили російські війська заплановану кінцеву чисельність Північного угруповання військ з початку наступальної операції на півночі Харківської області 10 травня. Російський блогер заявив 6 червня, що російське військове командування виділило лише близько 15 тисяч осіб особового складу для наступальної операції на півночі Харківської області.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив під час традиційного вечірнього відео звернення, що Росії не вдалося реалізувати свою наступальну операцію в Харківській області. Українські військові посилять цей напрямок, у тому числі за підтримки союзників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.06.2024 08:10