Фото: Укрінформ

Росія в обхід санкцій отримує західні технології для виготовлення зброї, — The New York Times

Навіть попри санкції Росія продовжує отримувати західні технології для виготовлення ракет. Треті країни поставили країні-агресорці заборонених товарів вже на мільйони доларів.

Про це повідомляє The New York Times.

"Високопоставлені чиновники із податкової та торговельної галузей відзначили зростання продажів Росії чипів та інших електронних компонентів через Вірменію, Казахстан та інші країни",  йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відповідні компоненти Росія використовує для виробництва різного озброєння, в тому числі крилатих ракет й дронів, якими завдає ударів по Україні.

"У той час, як США та ЄС намагаються забезпечити Україну зброєю для продовження боротьби із Росією, їх власні технології використовуються Росією для удару у відповідь", — стверджує NYT.

Американські офіційні особи стверджують, що широкі санкції, які вони запровадили у партнерстві з 38 іншими урядами, завдали серйозної шкоди військовому потенціалу Росії та підвищили витрати для Росії на закупівлю необхідних їй частин.

Прямі продажі чіпів в Росію зі Сполучених Штатів і їх союзників різко впали до нуля. Американські посадовці запевняють, що РФ вже витратила більшу частину своїх поставок найточнішої зброї та була змушена замінити їх на деталі нижчої якості або підроблені, що робить її зброю менш точною.

Однак дані про торгівлю свідчать, що інші країни допомагають Росії отримати необхідне обладнання. Зокрема Росія почала більше імпортувати мікросхеми з Китаю. За даними центру Silverado Policy Accelerator, імпорт із жовтня по січень становив 50% або більше відсотків середнього довоєнного рівня щомісяця.

Також офіційні особи США та Європи дедалі більше стурбовані тим, що Росія отримує американські та європейські товари, перенаправляючи їх через Вірменію, Казахстан та інші країни Центральної Азії.

В одному документі, позначеному печаткою Бюро промисловості та безпеки США, мовиться, що у 2022 році Вірменія імпортувала на 515% більше чіпів і процесорів зі Сполучених Штатів і на 212% більше з Європейського Союзу, ніж у 2021 році. Потім Вірменія експортувала 97% цієї ж продукції до Росії.

Сполучені Штати та Європейський Союз нещодавно направили офіційних осіб до країн, які постачали більше до Росії, щоб спробувати скоротити цю торгівлю.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів США Джанет Єллен, що російська армія відчула на собі санкції Сполучених Штатів Америки. Окупантам бракує техніки для ведення війни проти України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.04.2023 12:35