Фото: Chas news

"Росія веде дуже небезпечну гру": США відреагували на удар безпілотника по Запорізькій АЕС

Сполученим Штатам Америки відомо про атаку безпілотника на Запорізьку атомну електростанцію. Союзники продовжують стежити за умовами на підприємстві, в тому числі через офіційні звіти МАГАТЕ.

Про це під час брифінгу заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер.

Він наголосив, що збитки, завдані ударом безпілотника, не поставили під загрозу ядерну безпеку. Посадовець також зауважив, що Росія веде дуже небезпечну гру, захопивши військову атомну електростанцію в Україні, яка є найбільшою в Європі. 

"Те, що вони це зробили, є небезпечним, і ми продовжуємо закликати Росію вивести свій військовий та цивільний персонал із заводу, повернути повний контроль над заводом компетентною владою України та утримуватися від будь-яких дій, які можуть призвести до ядерного інциденту на станції", — сказав Міллер.

Що відомо про вибух дрона ЗАЕС

У неділю, 7 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що на території окупованої Запорізької атомної електростанції вибухнув дрон. 

"ЗАЕС поінформувала експертів МАГАТЕ про те, що на території станції сьогодні здетонував дрон. Таку детонацію спостерігали і ми", — заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Російські пропагандисти традиційно звинуватили Україну в атаці та заявили нібито ЗСУ запустили дрон над зупиненим реактором.

Представник Головного управління розвідки міністерства оборони України Андрій Юсов, що Україна не причетна до вибуху безпілотника на окупованій росіянами Запорізькій атомній електростанції.

Своєю чергою Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило, що внаслідок інциденту на території об'єкта було пошкоджене важливе обладнання.

Нагадаємо, днями через обстріл окупантів Запорізька атомна електростанція була на межі блекауту. Так, 4 квітня о 10:06 внаслідок російських обстрілів відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-330кВ "Запорізька ТЕС — Феросплавна", через яку тимчасово окупована Запорізька АЕС отримувала живлення від української енергосистеми задля забезпечення власних потреб.

Зауважимо, у грудні минулого року міністр енергетики Герман Галущенко пояснював, що кожен блекаут на Запорізькій АЕС — це загроза масштабної аварії. Наслідки такої трагедії можна порівняти з Фукусімою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.04.2024 07:02