Уламки збитого російського дрона. Джерело: defence-ua

Росія вперше встановила на "шахеди" Starlink, — Defense Express

У ніч на середу, 25 вересня, Сили оборони збили Shahed-136, оснащений супутниковим зв'язком Starlink від SpaceX. Це перший такий зафіксований випадок на території України.

Про це повідомив Defense Express. Фахівці видання зафіксували супутникову антену, на якій залишилися серійні номери. Вони зазначили, що це перший випадок, коли Росія використала Shahed зі Starlink.

Експерти додали, що Starlink Росія може використовувати, як розвідувальний засіб, для отримання та передачі інформації, зокрема, щодо позицій української протиповітряної оборони. Якщо дрон обладнати камерами, то російські військові можуть отримувати зображення.

Зазначається, що завдяки Starlink росіяни можуть використати Shahed, як далекобійну зброю, яка може слугувати розвідувальним БпЛА та вражати рухомі цілі. Використання для таких цілей саме дронів типу Shahed фахівці пов'язують із дальністю польоту безпілотника у близько 2 000 кілометрів.

Ще в лютому ЗМІ повідомляли, що російські війська, ймовірно, використовують системи зв'язку Starlink від SpaceX в Україні, що свідчить про те, що компанія Ілона Маска нині, вочевидь, допомагає росіянам.

Однак американський мільярдер і власник компанії SpaceX Ілон Маск заявив, що SpaceX прямо чи опосередковано не продавала системи супутникового зв'язку Starlink Росії.

Нагадаємо, в лютому Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявляло, що Російська Федерація закуповує в арабських країнах засоби зв’язку, зокрема, термінали супутникового інтернету Starlink, для використання у війні проти України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.09.2024 19:53