Іноземні студенти в російських вишах. Джерело: "Реальна газета"

Росія збільшила витрати з бюджету на іноземних студентів: із чим це пов’язано

Кількість студентів, які їдуть на навчання до російських вишів, збільшилася в рік повномасштабного вторгнення на тисячі, цього року анонсують нове зростання набору. Видатки держбюджету РФ на навчання іноземних студентів теж зросли 2023 року.

Про це повідомили на брифінгу в Ukraine Media Center під час обговорення розслідування, яке провели журналісти видання "Реальна газета".

"В умовах жорстких економічних санкцій, колосальних витрат на війну, інфляції, бюджетної кризи РФ продовжує нарощувати зусилля з освіти іноземців. Зокрема, і на тимчасово окупованій території Донбасу", — зазначили автори розслідування.

Вони додали, що Росія збільшила витрати бюджету на іноземних студентів і активніше набирає у виші молодь із впливовіших країн Близького Сходу, Індії та Китаю. Зокрема, 2016 року іноземних студентів у Росії було 282 тисячі, а 2022 року кількість студентів зросла до більш як 350 тисяч. Окрім того, зараз Росія оголосила про колосальне збільшення бюджетних місць для іноземних студентів.

"Для нас важливий єдиний фронт підтримки України. В Росії це розуміють і намагаються підірвати всі ці єдності. Одним з інструментів цього підриву є вплив на еліти різних країн. Кузнями цих агентів впливу є російські виші, де навчаються іноземні студенти", — наголосив заступник головного редактора "Реальної газети" Олександр Білокобильський.

Таким чином Росія намагається згуртувати навколо себе всі ті держави глобального півдня, зв’язки з якими налагодили ще за часів СРСР.

"Інструменти впливу залишилися фактично тими самими — виділення коштів (або списання боргів ще з 1960-1970 років, як, наприклад, 23 мільярди доларів, що їх Путін "пробачив" країнам Африки), постачання зброї (інколи навіть безплатне) та вища освіта для іноземних студентів", — зробили висновок автори розслідування.

Нагадаємо, що в Росії відбувається посилення військової цензури в університетах напередодні виборів президента, що мають відбутися у березні 2024 року. Міністерство освіти РФ у середині жовтня дало вказівку університетам уникати відкритого обговорення будь-яких "негативних політичних, економічних і соціальних тенденцій" в Росії під час наукової та навчальної діяльності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.11.2023 14:43