Володимир Путін. Джерело: "Радіо Свобода"

Росія збільшує чисельність армії: про що свідчить новий указ Путіна

Удруге за півтора року російський диктатор Володимир Путін розпорядився різко збільшити чисельність армії. Вона зазнала в Україні найбільших втрат із часів Другої світової війни.

Про це повідомив Moscow Times. Інформаційний ресурс зазначив, що Путін підписав указ про збільшення штатної чисельності збройних сил до 2,209 мільйона осіб.

Згідно з документом, розміщеним на сайті Кремля, чисельність безпосередньо військовослужбовців має зрости до 1,32 мільйона осіб. Це на 170 тисяч більше, ніж вимагав попередній аналогічний указ Путіна, підписаний у серпні 2022 року за декілька тижнів до оголошення мобілізації. Тоді чисельність збройних сил збільшили до 2,039 мільйона осіб, а військовослужбовців — до 1,15 мільйона.

"До початку вторгнення в Україну штатна чисельність війська окупантів РФ становила 1,9 мільйона осіб включно з 1,01 мільйона військовослужбовців. Таким чином двома указами сукупно Путін збільшив її на понад 300 тисяч осіб — саме стільки, за західними даними, вбитими та пораненими втратили в Україні", — йдеться в статті.

Нове збільшення чисельності армії окупантів "зумовлене зростанням загроз для Росії, пов'язаних зі "СВО" та розширенням НАТО, що продовжується", заявило міноборони Росії. Збільшення чисельності реалізується поетапно за рахунок громадян, які виявляють бажання служити за контрактом, істотного збільшення призову на строкову військову службу не планується, мобілізації не передбачено, запевнили в російському відомстві.

Голова правозахисної організації "Громадянин. Армія. Право" Сергій Кривенко закликає не вірити Міноборони на слово.

"Формально чисельність збільшена на 170 тисяч, але з урахуванням втрат реально Міноборони потрібно заповнити брак знову близько 300 тисяч військових", — зазначив він.

На думку експерта, вже в грудні в Росії можуть відновити призов щодо мобілізації та призвати до армії із запасу приблизно стільки ж військових, скільки минулого року.

"Можливо, саме цим пояснюються безпрецедентні масові облави на строковиків у нинішній заклик — військкомати можуть поспішати виконати план, щоби підготуватися до мобілізації", — припустив Кривенко.

Наступного року у Збройних силах Росії планується створити ще один армійський корпус, сім дивізій, 19 бригад, 49 полків і одну флотилію. Про це розповідав у жовтні на нараді з укомплектування армії контрактниками заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв. За його словами, рішення ухвалив головнокомандувач, а його мета — "ефективний захист незалежності та безпеки держави".

У п'ятницю Медведєв звітував про набір в армію 452 тисяч контрактників із початку року – на 52 тисячі більше мети, яку Кремль поставив навесні. Минулого місяця, за словами Медведєва, вербувальна кампанія, розгорнута в регіонах, принесе збройним силам іще близько 50 тисяч осіб.

Нагадаємо, що декілька днів тому США відреагували на рішення президента Росії Володимира Путіна збільшити чисельність російської армії. У Білому домі вважають, що відсутність успіхів в окупантів змушує Кремль зробити чергову спробу досягти цілей за рахунок "людського м’яса".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.12.2023 14:40