Фото: росЗМІ

Що означає наказ Путіна про збільшення армії: пояснення ISW

Наказ російського диктатора Володимира Путіна про збільшення чисельності російських військ означає, що формально Кремль визнає нинішню кінцеву чисельність армії, а не намагається збільшити свою збройні сили.

Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

"Указ президента Росії Володимира Путіна від 1 грудня, ймовірно, є офіційним визнанням поточної чисельності російських військових, а не наказом негайно збільшити чисельність російського військового персоналу", — наголосили аналітики.

В Інституті нагадали, що 1 грудня російський диктатор підписав наказ, який передбачає збільшення чисельності збройних сил з 2,039 до 2,209 мільйона осіб, а загальна чисельність бойового складу збільшиться з 1,15 до 1,32 мільйона осіб.

Водночас у вересні 2022 року уряд країни-агресорки оголосив, що до збройних сил мобілізують 300 тисяч осіб відповідно до указу Путіна про часткову мобілізацію. Крім того, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 29 листопада заявив, що російські війська втратили понад 300 тисяч людей убитими та пораненими під час боїв в Україні з моменту початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року.

Відтак, на думку експертів, вербування добровольців, часткова мобілізація, а також російські втрати в Україні, ймовірно, пояснюють чистий приріст військовослужбовців на 170 тисяч осіб у період з 25 серпня 2022 року до 1 грудня 2023 року. Зазначається, що указ Путіна від 1 грудня 2023 року швидше за все встановлює 2,209 мільйона осіб як новий офіційний штат, а не наказує значно збільшити загальну чисельність армії.

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов вважає, що Росія готується до тривалої війни, тому після проведення президентських виборів у березні 2024 року Кремль може запустити тотальну мобілізацію.

Також, за даними розвідки Великої Британії, у Росії дружини та матері мобілізованих вийшли на акції протесту. Кремль намагається стримати обурення. Зокрема, російська влада, ймовірно, запропонувала сім'ям військових збільшити грошові виплати в обмін на те, що вони утримаються від протестів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.12.2023 07:12