Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Росіяни хочуть захопити Часів Яр і Вовчанськ: у ISW назвали мету окупантів

Війська країни-агресорки на сьогодні мають намір захопити два українських міста — Вовчанськ на Харківщині та Часів Яр на Донеччині.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

За інформацією ISW, рашисти активізували зусилля із захоплення Часового Яру користуючись наступами на півночі Харківської області та сході України та у такий спосіб, створюючи більший тиск на Сили оборони України.

Наголошується, що російські загарбники не досягли помітних тактичних успіхів у районі Часового Яру після проведення ротного механізованого штурму на східній околиці міста 4 квітня і не проводили подібних штурмів у цьому районі до 17 травня. На думку аналітиків, росіянам важливо захопити Часів Яр саме з оперативної точки зору, адже це забезпечило б рашистам вигідні позиції для подальших наступальних операцій на Костянтинівку і Дружківку.

До того ж війська країни-агресорки мають на меті захопити і місто Вовчанськ у Харківській області, де на сьогодні точаться бої. 

"Наразі російські війська надають перевагу захопленню Вовчанська, оскільки це, ймовірно, одна з тактичних цілей, що залишилися, першої фази наступальних операцій на півночі Харківської області. Російські війська завдали ударів по мостах через річку Сіверський Донець, щоб швидко ізолювати поле бою на схід від річки, щоб покращити свої шанси погіршити українські наземні лінії зв’язку та швидко захопити Вовчанськ", — йдеться у звіті ISW.

Однак поки незрозуміло, чи буде друга фаза російської наступальної операції на півночі Харківської області пріоритетною метою РФ. Водночас ще одним пріоритетом росіян може бути розширення "буферної зони" вздовж кордону та просування в межах ефективної дальності дії ствольної артилерії до міста Харкова та його околиць.

"Російські війська також могли передбачити наступний етап наступальної операції з боку Вовчанська, спрямований на просування до Великого Бурлука, щоб загрожувати оперативному тилу українського угруповання сил, що обороняється на куп’янському напрямку", — додали аналітики.

Як відомо, вже декілька місяців російські загарбники намагаються захопити Часів Яр, що розташований неподалік від окупованого Бахмута. Бої тривають поблизу околиць міста, але ворогу не вдається прорвати оборону українських воїнів.

Нагадаємо, що також Покровський напрямок — зараз, мабуть, найгарячіший на фронті, там триває напружена ситуація, однак українські воїни тримають оборону. Зокрема, військові 47 окремої механізованої бригади "Магура" розгромили російський штурм.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.05.2024 07:35