Фото: Матвій Бідний. Джерело – Міністерство молоді та спорту України

Росіяни та білоруси візьмуть участь на Олімпіаді в Парижі: реакція Мінмолодьспорту

Глава Міністерства молоді та спорту України Матвій Бідний розкритикував рішення Виконкому Міжнародного олімпійського комітету (МОК) дозволити російським та білоруським спортсменам участь в Олімпійських іграх 2024 року під нейтральним прапором. 

Про це він заявив в ефірі телемарафону. За словами Бідного, це рішення — абсолютно безвідповідальне.

"Не існує та не може існувати нейтрального статусу для спортсменів, які фінансуються російськими грошима і пройшли систему відбору через заангажовані державні структури Росії", — стверджує Матвій Бідний.

Він також додав, що навіть якщо атлети не мають прямого контракту зі збройними силами або не висловлювались щодо російської агресивної війни — не можуть вважатися нейтральними, адже їх використає російська пропаганда.

"Ми розуміємо, що на наступний день після повернення до Росії вони вдягнуть z-свастику та братимуть участь у пропагандистських заходах російського режиму", — наголосив керівник Мінмолодьспорту.

Матвій Бідний повідомив, що критерії нейтральності, які визначив МОК — надто розмиті, та Україна продовжить боротися за вільний від росіян міжнародний спорт: "Наша позиція не змінюється, незалежно від критеріїв, які встановлює МОК. Ми будемо продовжувати боротьбу".

Очільник Мінмолодьспорту поінформував, що цивілізований світ підтримує Україну у боротьбі: "Досі рішення про допуск або недопуск приймалися на рівні спортивних міжнародних федерацій. Останнім часом було кілька успішних випадків, наприклад, у гімнастиці та у бадмінтоні, коли міжнародні федерації продовжували відсторонення представників агресорів. Весь цивілізований світ розуміє ситуацію і нас підтримує. Усі розуміють, що допускати російських спортсменів під будь-яким прапором неприпустимо. Це буде толеруванням злочину, який вчиняє Росія", — наголосив Бідний.

Посадовець запевнив, що українські атлети не почуваються у безпеці, коли їм доводиться змагатись із росіянами. 

"Який моральний стан наших спортсменів, коли вони змагаються з росіянами, що підтримують агресію? Навіть якщо вони не висловлюють прямої підтримки — російські атлети є частиною системи, яка веде війну і загрожує світовій безпеці". Він додав, що випадок з Ольгою Харлан свідчить про сплановані провокації з боку так званих "нейтральних" російських атлетів.

Участь України в Олімпійських іграх 2024 року

Матвій Бідний зазначив, що рішення з цього питання ухвалюватимуть з точки зору інтересів України: "Це не просто спорт — це питання зовнішньої політики. Рішення про участь має виходити з інтересів нашої держави. Ми повинні зберігати холодний розум і приймати зважені рішення. Кожен спортсмен розуміє це".

"Рішення має бути зваженим, і ми будемо його комунікувати із суспільством", — додав Матвій Бідний.

Нагадаємо, що в жовтні виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету ухвалив рішення про призупинення діяльності Олімпійського комітету Росії. Це сталося через те, що 5 жовтня той прийняв до свого складу олімпійські комітети тимчасово окупованих територій України.

Проте 8 грудня стало відомо, що Міжнародний олімпійський комітет (МОК) допустив до Олімпійських ігор 2024 року атлетів з Росії та Білорусі. Проте вони виступатимуть лише в нейтральному статусі. "Нейтральні атлети", як і інші спортсмени, які змагатимуться на Олімпіаді, мають підписати заяву про підтримку Олімпійської хартії. Національна символіка Росії та Білорусі заборонена — це стосується гімну, прапору й інших атрибутів. Варто відзначити, що росіяни та білоруси зможуть виступати в особистих стартах, команди не будуть допущені до змагань. Олімпіада-2024 пройде з 26 липня по 11 серпня.

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав ганебним рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) щодо допуску росіян та білорусів до Олімпіади-2024 в нейтральному статусі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 10.12.2023 10:23