Скріншот з відео

Розстріл українських військових під Бахмутом: прокуратура повідомила нові деталі

Донецька обласна прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом розстрілу беззбройних українських військовополонених в Бахмутському районі російськими загарбниками.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора. Рашисти вчинили черговий злочин, порушивши Женевську конвенцію щодо поводження з військовополоненими, 24 лютого під час під час штурму українських позицій між селами Іванівське та Хромове Донецької області. Ворог розстріляв сімох полонених українських військовослужбовців

На записі з камери дрона, оприлюдненому в мережі, видно, що представники ворожої армії спочатку наказують нашим захисникам вийти з окопу. Після, зібравши всіх оборонців в одному місці та відійшовши на декілька метрів, ворог випускає по них автоматні черги.

"Військові держави-агресора умисно добили поранених та беззбройних українських воїнів, ігноруючи норми міжнародного гуманітарного права", — наголосили в Офісі генерального прокурора.

Там додали, що наразі розслідується 19 кримінальних проваджень за фактами вбивства 45 українських військовополонених. 

"Розслідування цих злочинів перебувають на контролі Офісу Генерального прокурора. В усіх цих жахливих випадках ворог умисно ігнорує положення Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими, що свідчить про підтримку таких дій найвищим командуванням російських збройних сил", — поінформували в ОГП.

Що відомо про страту українських воїнів

У вівторок, 20 лютого, проект DeepState поширив відеозапис розстрілу військовослужбовцями армії РФ трьох українських захисників, взятих у полон поблизу Роботиного. На кадрах видно трьох українських військових, які склали зброю і виходять з окопу з піднятими вгору руками. Далі окупанти направили на них зброю і відкрили вогонь, після чого троє українських захисників впали на землю. 

Автори проекту наголосили, що, за даними суміжних підрозділів, 18 лютого росіяни наступали на Роботине з півдня і захопили частину великого опорного пункту, де залишилося троє бійців 3-ї БрОП "Спартан".  Правоохоронці встановили, що подія відбулася саме 18 лютого 2024 року поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області. 

Також вранці 18 лютого російські загарбники на Сході України розстріляли двох українських військовополонених. За даними військових, черговий воєнний злочин війська країни-агресорки вчинили в смузі відповідальності ОСУВ "Хортиця". 

Водночас, за даними проекту DeepState, рашисти розстріляли ще шістьох полонених військових, які залишились в Авдіївці на позиції Музей ("Зеніт") після відходу української армії.

Нагадаємо, Донецька обласна прокуратура розпочала розслідування розстрілів беззбройних українських військовополонених в Авдіївці та Веселому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.02.2024 01:20