А-50. Фото: VadimZhuravskiy / www.flickr.com

Розвідка Великої Британії оцінила наслідки знищення для Росії літака А-50

Розвідка Великої Британії заявляє, що знищення Україною російського літака далекого радіолокаційного виявлення А-50 має велике значення, оскільки він є критично важливим для російського повітряного спостереження над зоною бойових дій.

Про це повідомляє міноборони Великої Британії у соцмережі X.

У звіті зазначається, що цілком ймовірно, що втрата літака А-50 змусить російське командування обмежити зону діяльності військових літаків.

"Цілком ймовірно, що Росія тепер буде змушена переглянути питання про обмеження операційних зон для своїх літаків. А-50 має вирішальне значення для російського повітряного спостереження за військовим простором", йдеться у повідомленні

Згідно з даними розвідки, у Росії всього вісім бортів А-50, і це, ймовірно, дозволить закрити оперативні потреби на найближчий час. Водночас у довгостроковій перспективі втрата літака може мати вплив, тому що зменшення кількості таких літальних апаратів означає збільшення навантаження на ті, які залишаються, та їхні екіпажі.

"Російські ВПС мають вісім літаків А-50, які, ймовірно, можуть покрити безпосередні оперативні наслідки. Проте підвищене навантаження на решту літаків у поєднанні з втратою екіпажу, ймовірно, обмежить довгострокову стійкість місії", вважає британська розвідка.

 звіт британської розвідки за 17 січня

Скріншот із соцмережі X британської розвідки

Збиття російських літаків А-50 та Іл-22: що відомо

Вранці 15 січня командувач Повітряних сил Микола Олещук натякнув на знищення літаків РФ, назвавши цю операцію помстою окупантам за ракетний удар по Дніпру 14 січня 2023 року. Згодом головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний офіційно підтвердив, що Над Азовським морем Збройні сили України знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22.

Політичне керівництво Російської Федерації відреагувало на інформацію про збиття двох літаків загарбників над Азовським морем. Зокрема, речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що у них нібито немає даних про втрату повітряних суден.

Нагадаємо, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов після знищення російського літака А-50 заявив, що у країни-агресорки залишилося ще вісім таких повітряних суден у хорошому стані.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.01.2024 13:05